24 de primari din județul Timiș au decis să ceară demisia din funcția de prefect a lui Mihai Ritivoiu. Asta după ce prefectul de Timiș a blocat banii alocați de consiliul județean pentru investiții locale și drumuri. Mai precis, este vorba de o sumă care se ridică la 64 de milioane de lei.
„În mod normal prefectului de Timiș ar trebui să îi facem plângere penală pentru abuz în funcție. Nu există niciun articol de lege care să fie încălcat de HCJ-urile prin care localitățile din Timiș urma să primească banii. Dar noi nu facem genul acesta de politică și înțelegem că, la rândul lui, este o victimă a deputatului Simonis care l-a constrâns pe linie politică să ia această decizie„, a spus Dănuț Groza, primarul orașului Sânnicolau Mare.
Potrivit PNL Timiș, blocarea banilor de către prefect, la insistențele grupului PSD, afectează zeci de localități timișene, în special comunitățile mici, a căror bugete depind de banii de la Consiliul Județean Timiș.
„Vom pune presiune și nu ne vom opri până când banii vor ajunge în județ, la oamenii care au nevoie de investiții și drumuri. Cât de urgent, vom face o petiție prin care solicităm ca Prefectura să renunțe la acțiunea în contencios. Domnul Ritivoiu să își asume greșeala, să își toarne cenușă în cap și să recunoască că a răspuns unei comenzi de la PSD. Dacă nu va face asta în fața primarilor, a consilierilor locali și a locuitorilor din județ, atunci cu toții îl vom da în judecată. Actualul prefect va rămâne, cum bine i-a spus un coleg, la coșul de gunoi al istoriei, primul și sperăm singurul prefect care a blocat dezvoltarea județului„, a afirmat Silvia Fechete, primarul comunei Otelec.
Mihai Ritivoiu a anunțat, după discuția cu primarii, că nu renunță, astfel că hotărârile de consiliu județean prin care banii au fost repartizați rămân atacate.
„Există o nemulțumire majoră privind atacarea de către Prefectură a hotărârilor Consiliului Județean privind repartizarea sumelor pentru unitățile administrativ-teritoriale și pentru drumurile județene și comunale. Lipsa criteriilor concrete și justificate în ceea ce privește repartizarea sumelor, alături de sesizarea unui grup de consilieri județeni, a condus la atacarea hotărârilor de către Prefectură. La solicitarea primarilor de a retrage acțiunea de anulare le-am răspuns că acest lucru nu se va întâmpla și că singura variantă de deblocare va fi o nouă hotărâre de Consiliu Județean care să abroge hotărârea atacată. De menționat că în țară au mai fost hotărâri similare pe care prefecturile le-au atacat și au avut câștig de cauză. Consider conducerea Consiliului Județean Timiș ca singura vinovată pentru situația în care ne aflăm. Am participat ani de zile la negocierile între grupurile politice privind alocările bugetare, inclusiv din poziția de lider de grup al partidului care conducea Consiliul. Nu a fost niciun an în care consilierii județeni să nu ajungă la un numitor comun. Pentru că nu e vorba de banii lor, nici ai conducerii Consiliului Județean, ci ai oamenilor. Până anul acesta s-a găsit tot timpul o soluție de echilibru, iar hotărârile Consiliului Județean nu au fost contestate niciodată de vreun grup politic. Dincolo de desantul mediatic organizat astăzi de primarii PNL, sper ca în următoarele zile Consiliul Județean Timiș să realizeze eroarea comisă și să deblocheze banii, atât de necesari pentru funcționarea și mai ales dezvoltarea comunităților locale”, a declarat Mihai Ritivoiu.