Administratie

Primăria Foeni a aprobat începerea renovării conacului în parteneriat cu CJ Timiș

• Bookmarks: 8


Primăria Foeni a anunțat că “primarul comunei, Saveta Moldovan, a semnat aprobarea pentru demararea contractului în valoare de 12 milioane de lei la Consiliul Județean Timiș pentru renovarea Căminului Cultrual din Foeni. Renovarea va începe în luna aprilie 2021”.

Conacul Mocioni din Foeni va intra în circuitul turistic timișean după o investiție de 12 milioane lei a Consiliului Județean. Investiția va beneficia de finanțare prin granturile norvegiene.

Clădirea care adăpostește în prezent căminul cultural și grădinița din Foeni a fost reședința familiei de origine aromână Mocioni, ai cărei membri au fost politicieni, cărturari, filosofi.

Proiectul Consiliului Județean Timiș de reabilitare a Conacului Mocioni de la Foeni va intra pe finanțare europeană în luna aprilie. Acesta fusese prins în 2020 pe lista de rezervă a programului RO-CULTURA, finanțat prin granturi norvegiene, iar anul acesta va putea intra în lucru ca urmare a deciziei de suplimentare a fondurilor alocate programului.

Data estimată pentru începerea implementării este luna aprilie 2021, proiectul trebuind finalizat în termen de trei ani. În mare, este prevăzută reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea conacului. Acesta se află la o distanță de 42 km de Timișoara și este un monument istoric de importanță națională și universală, de o mare valoare arhitecturală și simbolică. Clădirea a fost realizată în stil neoclasic în anul 1750, fiind opera arhitectului Mór Kallina.

8 recommended
comments icon0 comments
0 notes
159 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *