Administratie

Propunere de la Timișoara: Curierii să se deplaseze pe lângă bicicletă în zonele pietonale

• Bookmarks: 3


Ovidiu Drăgănescu, subprefect de Timiș, anunță că a convocat joi Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, pentru a se discuta despre hotărârea de consiliu local care permite accesul bicicliștilor în zona pietonală a Timișoarei.

 

Asta după ce, în urmă cu câteva zile, o fetiță de doar doi ani a fost rănită de un biciclist grăbit, în zona centrală a Timișoarei. La ședință au fost invitați să participe și Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, precum și șeful Serviciului Poliția Circulației Timișoara.

Sunt mai multe probleme: în martie 2021 C.L. Timișoara a modificat HCL 438/2013 (a fostei administrații) care permitea doar accesul pietonilor în zonele pietonale, în conformitate cu OUG 195/2002 și H.G. 1391/2006; noua hotărâre, HCL 394/2021, în vigoare, dar în contradicție cu legislația primară care nu permite accesul în zonele pietonale a bicicliștilor (cu o excepție), nu a fost atacată în contencios administrativ de Instituția Prefectului sau de orice altă persoană interesată. Așadar, ea este valabilă și aplicabilă; excepția de care vorbeam: legislația prevede că în zonele pietonale au acces pe două roți curierii care livrează “din poartă în poartă”. Acesta a fost unul din motivele pentru care C.L. Timișoara a decis ca și ceilalți bicicliști, “ne-curieri”, să poată avea acces în zonele pietonale; viteza maximă admisă în zonele pietonale (prevăzută doar pentru curieri) este de 5 km/h ceea ce nu se respectă, dar nu au existat vreodată radare pentru bicicliști; în zonele pietonale, doar parțial sunt marcate pistele care să indice traseul vehiculelor pe două roți – ex. str. Mărășești”, a explicat Ovidiu Drăgănescu.

În aceste condiții, la finalul ședinței s-au făcut două propuneri. Prima prevede extinderea marcării zonelor de acces – piste de biciclete și în zonele pietonale, așa cum este str. Mărășești, pentru a separa pietonii de bicicliști.

De asemenea, s-a propus modificarea legislației care permite accesul cu vehicule în zone pietonale a curierilor care livrează din poartă în poartă, ei urmând să se deplaseze în aceste zone doar ca pietoni.

În acest scop va fi sesizat Parlamentului pentru amendarea legii”, a precizat subprefectul de Timiș.

3 recommended
comments icon0 comments
0 notes
55 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *