Administratie

„S-a născut talent, dar a murit speranță”. Primarul Dominic Fritz cere „lumină” de la București în situația COLTERM


După ce mai multe școli din Timișoara au trecut la predarea online, dar nu din cauza COVID-19, ci din cauza frigului din clase, primarul orașului, Dominic Fritz a reacționat public, recunoscând practic că nu poate sau nu știe să rezolve problema furnizării căldurii în orașul pe care îl administrează.

De la candidatul la Primăria Timișoara, Dominic Fritz, la primarul Dominic Fritz este cale lungă! Din postura de candidat, avea soluții pentru toate problemele orașului. Din cea de primar…unii ar spune că „s-a născut talent, dar a murit speranță”! E o vorbă din popor.

După ce mai multe școli din Timișoara au trecut la cursuri online, din cauza frigului din clase, nu din cauza COVID-19, primarul Dominic Fritz a reacționat public, printr-o postare pe o rețea de socializare, în care, practic, își recunoaște limitele în problema COLTERM și cere „lumină” de la București:

„Problema este că prețul gazului a crescut atât de puternic încât se află la cote istorice, și nu există, nici măcar la Primărie, banii necesari pentru aceste plăți.

Și nu doar Primăria Timișoara este în această situație, ci multe dintre orașele care au un sistem public de termoficare. De aceea, pe lângă soluțiile locale, dintre care creșterea costului gigacaloriei în condițiile în care subvenția este la limita maximă permisă de lege și restructurarea profundă a companiei sunt inevitabile, este nevoie și de o soluție națională. Știu că în Parlament se discută, la inițiativa PSD, despre o plafonare a prețului, iar ieri USR, prin premierul desemnat Dacian Cioloș, a lansat și alte soluții: reducerea TVA la energie de la 19% la 5%, subvenționarea CET-urilor, credite fiscale pentru IMM-uri, ori exceptarea de la plata certificatelor verzi. Toate aceste propuneri sunt binevenite, oricine le-ar promova, pentru că sunt salvatoare pentru orașe, altfel nu ar mai avea niciun leu pentru investiții și pentru cetățeni. Fac un apel la partidele parlamentare să găsească un consens în jurul acestor soluții și să le promoveze de urgență prin Parlament. Fără soluții naționale, Timișoara nu se va putea proteja împotriva acestei furtuni perfecte în economia globală.”, susține primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Tolba cu explicații a primarului Fritz este plină. Toți sunt responsabili de problema furnizării de căldură în Timișoara, mai puțin actuala administrație:

„De aproape 2 ani, furnizorul de gaz EON încheie cu compania Colterm contracte pe o singură zi și cu plata în avans, din cauza celor 70 de milioane de lei acumulați ca datorie în ultimii ani. Am început sa plătim datoriile istorice și am ajuns să fim la zi și cu plata facturilor curente. În total 132 de milioane de lei a plătit municipiul către Colterm de la începutul anului, cât plătim pentru curățenie, reparația străzilor și întreținerea spațiilor verzi la un loc.”, mai scrie Dominic Fritz.

Între timp, timișorenii care stau în casă la temperaturi apropiate de cele de afară, așteaptă „să se umfle câlțiul”.

comments icon0 comments
0 notes
21 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *