Educație

”Salvați Copiii”: Nu eliminați transportul școlar gratuit

• Bookmarks: 16


Organizația ”Salvați Copiii” solicită Ministerului Educației să nu elimine gratuitate pentru transportul școlar, o intenție a Guvernului României. ONG-ul a trimis o scrisoare deschisă ministrului Sorin Cîmpeanu, în care cere să fie eliminat articolul din proiectul de ordonanța de urgență care ar anula acest drept.

Transportul școlar nu va mai fi gratuit, dacă Guvernul României adoptă o ordonanță de urgență de modificare și completare a unor acte normative prin care ar urma să fie anulat dreptul elevilor din învățământul preuniversitar la gratuitate integrală pentru transportul local rutier, naval, cu metroul precum și feroviar. Propunerea legislativă, potrivit organizației, prevede reducerea costurilor de transport cu 50% pentru elevi, cu excepția categoriilor vulnerabile din care fac parte elevii orfani, cei cu C.E.S. precum și pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială.

O altă prevedere a proiectului de OUG este limitarea la opt călătorii dus-întors, iar în cazul transportului rutier, s-ar asigura decontarea până la 30lei/lună pentru distanța de 3km. Pentru cele care depășesc 3 km, până la limita de 50 de km, celor 30 de lei li se adaugă câte 3 lei în plus/pe km.

În scrisoarea deschisă trimisă de ”Salvați Copiii” către Ministerul Educației se reamintește faptul că în urmă cu mai puțin un an, Guvernul României și-a asumat public obligația de a asigura și elevilor și cadrelor didactice cheltuielile pentru transportul școlar iar acest proiect de lege ar anula, fără drept, ceea ce s-a obținut cu mari eforturi din partea societății civile. Totodată, ar fi ignorat un drept constituțional, acela la educație.

Potrivit datelor organizației ”Salvați Copiii”, peste 400.000 de elevi fac naveta zilnic pentru a ajunge la școală sau la liceu iar țara nostră înregistrează o rată de 15,3% a părăsirii timpurie a școlii. Organizația mai solicită eliminarea integrală a articolului VII din acest proiect de lege.

sursa foto: Salvați Copiii

16 recommended
comments icon0 comments
0 notes
181 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *