Centrul de Recuperare Medicală Ortopedie și Traumatologie din comuna Lovrin prinde contur. Investiția este finanțată în cadrul unui proiect transfrontalier, iar luni a avut loc conferința de lansare în Sala multifuncțională a Palatului Administrativ.
„Consiliul Județean Timiș contribuie cu peste 2 milioane de euro din bugetul propriu, o investiție pe care o consider absolut justificată, având în vedere că această alocare ne permite să atragem fonduri europene de peste trei ori mai mari. Vrem să facem o schimbare de paradigmă și să realizăm cu adevărat investiții atât de necesare în infrastructura medicală. Vom face toate demersurile pe partea de investiții, pentru ca medicii să poată salva vieți”, a declarat Alfred Simonis, președintele CJ Timiș.
Administrația timișeană este partener alături de Spitalul Județean Timișoara, Universitatea din Szeged și Móra-Vitál Járóbeteg-szakellátó és Fürdőgyógyászati Központ din Ungaria și va implementa, prin programul „Resilience4Health”, construirea unei Secții de recuperare medicală cu profil de ortopedie și traumatologie la Lovrin.
„Meritul aparține echipei de la CJT care a înțeles importanța acestui demers și a luptat ca el să rămână pe lista proiectelor strategice. Lansăm o inițiativă de o utilitate extraordinară, într-unul dintre cele mai deficitare domenii ale medicinei românești – recuperarea medicală. Tratăm, operăm dar rezultatul final e compromis dacă nu se face recuperare. Mai mult, sustenabilitatea investiției va fi garantată și de faptul că centrul aparține de spital, care va putea trimite spre recuperare pacienți operați din toate secțiile care necesită acest lucru”, a afirmat Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean Timișoara.
Clădirea centrului va avea trei nivele, 43 paturi de spital, 21 saloane, 16 paturi pentru tratament, facilități moderne, bazine cu apă geotermală, dar și dotări de ultimă generație. Valoarea totală a proiectului „Servicii de sănătate reziliente, integrate și accesibile transfrontaliere” este de 10,9 milioane euro, din care 7 milioane euro revin județului Timiș.
În prezent, s-a încheiat depunerea ofertelor și urmează să fie desemnat constructorul. Finanțarea este asigurată prin Programul INTERREG România-Ungaria Interreg Romania – Hungary, termenul de finalizare fiind sfârșitul anului 2027.
„Vom avea, astfel, o rețea integrată de sănătate transfrontalieră, cu strategii comune și schimb de bune practici. Ne dorim ca acest centru să nu fie doar un punct pe hartă, ci să devină un nucleu de excelență. Obiectivul nostru este unul foarte clar: servicii medicale mai accesibile și mai eficiente pentru toți. Dar vom investi și în resursa umană și vom crea parteneriate universitare”, a adăugat Alfred Simonis.