Cele 60.000 de doze de vaccin anti-Covid de la Johnson & Johnson, care au ajuns, ieri, în România, rămân în depozitul Institutului Cantacuzino din Capitală până când Agenția Europeană a Medicamentului va decide dacă serul este sigur sau nu.
După șase cazuri de tromboze, autoritățile sanitare din Statele Unite au suspendat administrarea acestui vaccin. Imunizarea cu Johnson & Johnson a fost oprită și în Africa de Sud.
Johnson & Johnson ar fi trebuit să trimită Uniunii Europene 55 milioane de doze. Dar compania americană a transmis că va ”întârzia livrarea” până la clarificarea situației. Specialiștii spun că o eventuală suspendare a acestui ser va amâna cu două luni, cel putin, eforturile ce vizează imunizarea cetățenilor. În acest context, oficialii europeni au anunțat că vor fi achizitionate mai multe vaccinuri de la Pfizer decât era stabilit inițial.
“Avem acum peste 27 de milioane de europeni vaccinați complet, iar aceasta este o veste bună. Dar, după cum vedem în anunțul Johnson & Johnson, există încă mulți factori care pot perturba programele de livrare planificate ale vaccinurilor. Iată de ce, mă bucur să anunț, că am ajuns la un acord cu BioNTech-Pfizer pentru a accelera încă o dată livrarea vaccinurilor. 50 de milioane de doze suplimentare de vaccinuri BioNTech Pfizer vor fi livrate în al doilea trimestru începând cu luna aprilie”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.
Șefa Comisiei Europene a declarat si că au loc negocieri cu Pfizer pentru o comandă de 1,8 miliarde de doze suplimentare de vaccin din “a doua generaţie”. Livrarea ar urma să înceapă abia în 2022.
Între timp, Danemarca renunță la vaccinul produs de AstraZeneca. Devine astfel prima țară din Europa care ia o asemenea decizie. Cei care au primit o doză din acest ser vor fi nevoiți să aleagă un alt vaccin pentru rapel. Anunțul a fost făcut de directoarea Agenției Naționale de Sănătate, care a leșinat în timpul conferinței de presă.
În Suedia va fi deschis cel mai mare centru de imunizare în masă, unde ar urma sa fie inoculați și 10.000 de oameni pe zi. Amenajat într-o sală uriașă de conferințe, este administrat de o companie privată. Pentru început, acolo vor fi disponibile doar doze de la Pfizer.
Henrik Forsberg, CEO Werlabs: “Când vine vorba de vaccinarea populației, credem că este esențial să oferim aceste tipuri de soluții la scară largă pentru a avea o eficiență ridicată”.
În Belgia, autoritățile fac planuri pentru relaxarea restricțiilor.
Alexander De Croo, premierul Belgiei: “Nu putem să închidem ochii la situația cu care se confruntă serviciile de sănătate, dar nu putem fi surzi când oamenii cer perspective. Și am ascultat această cerere, am auzit-o bine și le răspundem. Vom putea face mai multe lucruri afară, din 8 mai, dar și în interior, ni se va permite, de exemplu, să invităm doi oaspeți din aceeași gospodărie”.
În plus, de luni vor fi redeschise granițele pentru călătorii neesenţiale. Cu alte cuvinte, turiștii pot vizita țara. Însă cei care vin dintr-o zonă roșie trebuie să stea în carantină.
Sursa: Stirileprotv.ro