Cu ajutorul unei capsule minune, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara vor putea identifica mai ușor leziunile digestive.
„Capsula endoscopică este un dispozitiv de dimensiuni reduse cu ajutorul căruia se efectuează o investigație minim invazivă pentru vizualizarea tractului digestiv în vederea stabilirii unui diagnostic precis al leziunilor digestive. Sunt avute în vedere în special cele situate în intestinul subțire. Capsula endoscopică este dotată cu o cameră video minusculă care înregistrează imagini din tractul digestiv. Dispozitivul este dotat cu o sursă de lumină. Având dimensiunile unui comprimat medicamentos, capsula este înghițită cu o cantitate mică de apă. Capsula preia sute de imagini din stomac, intestin subțire și colon, fiind eliminată ulterior pe cale naturală”, a explicat Diana Popițiu, medic primar gastroenterolog, medic specialist medicină internă la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
Imaginile din interiorul tractului digestiv sunt transmise wireless unui aparat special atașat la o centură pe care pacientul o poartă la nivelul abdomenului timp de 12 sau 24 ore. Dacă pentru explorarea tubului digestiv superior, stomac respectiv tub digestiv inferior colon, există și alte modalități de vizualizare, gastroscopia, respectiv colonoscopia, pentru intestinul subțire capsula endoscopică este printre puținele metode disponibile pentru explorarea acestuia.
Această metodă este indicată la pacienții cu anemie, a cărei cauză nu s-a putut stabili prin metode endoscopice clasice. De asemenea, este utilă pentru evaluarea și urmărirea bolilor inflamatorii intestinale cu afectare internă: boala Crohn, boala celiacă refractară, limfomul intestinal, sindroame de polipoză familială, tumori ale intestinului subțire, anomalii vasculare, telangiectazii (sunt dilatații venoase superficiale vizibile subtegumentar sau la nivelul mucoaselor), sângerări active. De asemenea, se poate folosi pentru confirmarea leziunilor relevate prin alte metode imagistice, RMN sau Computer Tomograf.
Înaintea procedurii, pacientului i se face o „pregătire” a intestinului similară pregătirii pentru colonoscopie. Endocapsula este evacuată prin scaun într-un interval de timp variabil, în funcție de tranzitul intestinal al pacientului, în circa 8-12 ore de la administrare. După finalizarea investigației, medicul gastroenterolog analizează și interpretează imaginile furnizate de videocapsulă.
„Trebuie precizat faptul că videocapsula nu poate fi administrată copiilor, pacienților cu tulburări de glutiție, pacienților cu istoric de intervenții chirurgicale abdominale, suspiciuni de stenoze, stricturi (îngustare a unui canal sau a unui orificiu al organismului în urma unei boli), fistule, boala Crohn stenozantă”, a detaliat medicul Diana Popițiu.
Acest tip de investigație va putea fi făcută începând de anul viitor și în cadrul Cabinetului de Gastroenterologie din Ambulatorul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.