În preajma sărbătorilor de iarnă, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara vin cu sfaturi utile despre trichineloză.
„Trichineloza reprezintă o infecție accidentală cauzată de parazitul Trichinella spiralis care ajunge în organism cel mai adesea în urma consumului de carne de porc sau mistreț netratată corespunzător. În cazul în care nu este tratată la timp, evoluția poate fi una gravă, lăsând sechele permanente, iar în cazuri extreme poate duce chiar la deces. În anumite situații se ajunge la spitalizări prelungite, cu recuperare lentă și incompletă. Odată consumată carnea contaminată, parazitul ajunge în sistemul digestiv, unde începe procesul de înmulțire. Apoi părăsește tubul digestiv pentru a ataca alte părți ale corpului: mușchi, ochi, inimă sau sistemul nervos central”, a afirmat Ana Maria Mihai, medic rezident boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
Simptomele sunt nespecifice, unele fiind chiar asemănătoare cu cele ale altor afecțiuni. De aceea pacientul trebuie să îi spună medicului dacă există un istoric recent de consum al unui aliment posibil infectat, cel mai adesea provenit de la porci sacrificați fără aviz veterinar, consum de carne crudă sau insuficient preparată termic.
Primele simptome sunt, de regulă, cele digestive, cu dureri abdominale sau greață, care pot apărea în prima săptămână de la infectare. Apoi, odată ce parazitul începe să părăsească sistemul digestiv, pot apărea edeme la nivelul feței, al pleoapelor, erupții cutanate, urticariene, dureri de cap și dureri musculare ori tulburări oculare, care se manifestă prin dureri ale globilor oculari, fotofobie ori tulburări de vedere.
În formele severe pot apărea tulburări de ritm cardiac, care pun viața în pericol, dacă parazitul ajunge să infecteze miocardul. În cazul afectării nervoase, boala se poate manifesta prin: delir, psihoze, comă. În cazul în care este „invadată” diafragma, pot exista și tulburări de respirație.
„Pentru depistarea trichinelozei trebuie prelevate probe de sânge, care pot indica un număr ridicat de globule albe sau prezența unor anticorpi specifici. De asemenea, se poate realiza o biopsie musculară. Pentru a evita infecția cu parazitul Trichinela, se impune verificarea cărnii de porc, imediat după ce animalul a fost sacrificat. Este vorba de un examen trichineloscopic efectuat de medicul veterinar. În același timp, carnea trebuie tratată termic corect. Majoritatea pacienților depistați cu trichineloză se internează în secțiile de boli infecțioase pentru a fi monitorizați clinic și pentru a urma un tratament antiparazitar, la care este asociat un tratament simptomatic”, a explicat Ana Maria Mihai.