Marți este marcată Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral. Așadar, medicii de la Spitalul CFR din Timișoara trag un semnal de alarmă cu privire la gravitatea acestei boli care afectează milioane de oameni în întreaga lume.
„Fiecare secundă contează atunci când o persoană suferă un accident vascular cerebral. Fiecare minut înseamnă o viață salvată. Unul din șase decese cauzat de afecțiunile cardiovasculare este legat de AVC”, a transmis unitatea medicală.
Accidentul vascular cerebral se numără printre afecțiunile care nu doar pot fi prevenite, dar depistate timpurii oferă șansa supraviețuirii.
„Vorbim de o afecțiune care în țara noastră este a doua cauză de mortalitate. În fiecare oră, patru români își pierd viața în urma unui AVC, ceea ce face ca România să fie țara cu cea mai mare mortalitate din Europa din cauza acestei afecțiuni. Un AVC se produce atunci când țesutul cerebral este lipsit de oxigen din cauza întreruperii circulației sângelui. Aceasta este cauzată de un cheag sau de ruperea unui vas de sânge. În fiecare minut, materia cenușie moare pentru că nu mai este irigată. Leziunile cerebrale au efect asupra diferitelor părți ale corpului care sunt controlate de creier. De aceea timpul de intervenție este esențial. Cu cât se amână, cu atât leziunile sunt mai puternice, iar sechelele mai profunde. În cele din urmă, survine decesul. Șase ore este timpul maxim de intervenție pentru ca unui pacient cu AVC să i se poată salva viața”, a explicat Vladiana Turi, medic primar cardiolog în cadrul Spitalului CFR din Timișoara.
Printre semnele comune ale AVC se numără: slăbiciune sau amorțeală bruscă care apare într-o parte a feței, brațului sau a piciorului și care poate afecta doar o parte a corpului; pierderea bruscă a capacității de a vorbi sau de a înțelege. Persoana cu AVC are dificultăți în a-și exprima cuvintele sau de a înțelege ce i se spune; pierderea bruscă a vederii sau apariția vederii duble; dificultăți de echilibru și coordonare; dureri de cap puternice care uneori pot fi însoțite de vărsături sau pierderea conștiinței; confuzie și schimbări de comportament cu dificultăți de concentrare.
Principalii factori de risc pentru AVC sunt hipertensiunea arterială, fumatul, obezitatea, diabetul, lipsa mișcării, consumul de anticoncepționale, consumul de droguri, vârsta înaintată, tulburările de coagulare, moștenirea genetică, dar și un colesterol ridicat. Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit printr-un stil de viață sănătos, o alimentație echilibrată, renunțarea la fumat, sport și evitarea consumului de alcool.
În Ambulatoriului Spitalului Clinic CF funcționează un Cabinet de Cardiologie, iar în cadrul laboratorului de imagistică din unitatea sanitară poate fi făcut un examen de Computer Tomograf cu substanță de contrast, la nivel cerebral, precum și o angiografie a arterelor carotide.