Spitalul CFR din Timișoara oferă o serie de sfaturi utile pentru populație, având în vedere preparatele tradiționale servite cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
„Mesele bogate și preparatele tradiționale reprezintă pentru mulți „esența” sărbătorilor de iarnă, fie că vorbim despre Crăciun sau Revelion. Pentru cei care se confruntă cu diverse afecțiuni ale stomacului, și nu numai, acestea pot aduce mai mult disconfort decât bucurie. Gastrita se poate agrava din cauza alimentelor grase, prăjite sau condimentate prin stimularea acidului gastric. Ulcerul gastric poate reacționa la mâncărurile „grele” sau la consumul ridicat de alcool. De furcă au și cei care suferă de reflux gastroesofagian. În cazul lor, arsurile retrosternale se pot manifesta puternic din cauza mâncării condimentate”, a informat unitatea medicală.
De asemenea, reprezentanții spitalului timișorean semnalează faptul că „preparatele tradiționale, sosurile și alimentele prăjite, cozonacul și prăjiturile sunt, de asemenea, o adevărată provocare pentru un stomac sensibil”.
Așadar, pentru a preveni o „vizită” la Unitățile de Primiri Urgențe, Spitalul CFR din Timișoara face mai multe recomandări.
„Limitați consumul de alimente procesate, precum și cele bogate în zahăr rafinat. Consumați mai puține mezeluri și mai ales dulciuri. Evitați consumul ridicat de grăsimi și de mâncăruri cu maioneză. Reduceți consumul de alcool. Beți alcool cu moderație, 100 de ml de vin sau 250 de ml de bere sau 30 de ml de băuturi spirtoase. Nu amestecați băuturile. Nu „mâncați” cu ochii. Reduceti porțiile, chiar dacă salatele, fripturile și sarmalele vă „fac cu ochiul” și vă îmbie să vă umpleți farfuriile. Moderarea în consumul de alimente vă ajută să evitați problemele gastrice. Faceti sport. După fiecare masă faceți cel puțin 30 de minute de mișcare în aer liber sau mergeți la o sală de sport pentru un antrenament ușor”, a transmis unitatea medicală.