O investiție importantă va fi realizată la Spitalul CFR din Timișoara. Unitatea sanitară a atras aproape șase milioane de lei, prin PNRR, cu scopul digitalizării. Mai precis, cu acești bani vor fi dezvoltate sistemele informatice și infrastructura digitală din cadrul spitalului timișorean.
„Am reușit să depunem cererea și să obținem finanțarea prin acest proiect de digitalizare. Este un pas extrem de important pentru spital, și asta pentru că, pe lângă echipamentele necesare fiecărui cabinet, și mă refer la calculatoarele, multifuncționalele și altă aparatura digitală, vom avea și o rețea informatică de mare viteză. În același timp, după implementarea proiectului, care se va face în acest an, Spitalul Clinic CF va avea o arhiva digitală și, cel mai important, un sistem informatic integrat„, a afirmat medicul Stela Iurciuc, manager Spitalul Clinic CF Timișoara.
Proiectul mai include achiziționarea a 80 de stații de lucru pentru cabinetele, secțiile și compartimentele unității sanitare, cumpărarea de tablete medicale, un sistem de conferința, un sistem de back-up și o rețea informatică de mare viteză.
„Un punct important în ceea ce privește achizițiile a fost managementul digital clinic al pacientului. Pe lângă posibilitatea programării digitale pentru consult, printr-un simplu click pe o platforma specială, vorbim și de programe electronice de prescriere a rețetelor. În plus, după ce un pacient este preluat în evidență, diagnosticul, parcursul lui medical, analizele, consulturile de specialitate, eventualele perioade de internare, chiar medicamentele prescrise vor fi incluse în dosarul electronic al pacientului. Mai mult, am insistat să avem și o dotare digitală a amfiteatrului din clădirea administrativă, acolo unde sunt ținute cursurile cu studenții de la Medicină, Spitalul Clinic CF Timișoara fiind unul de nivel universitar„, a explicat Stela Iurciuc.
Un alt element important al acestui proiect îl reprezintă creșterea securității digitale a sistemului informatic, astfel încât să blocheze atacurile de tip ransomware.
Echipamentele și programele de software, dar și realizarea rețelei se vor face în următoarele luni, astfel încât până la sfârșitul acestui an proiectul să fie implementat și funcțional.