Administratie

Ședință festivă de Ziua Timișoarei. Mitropolitul Banatului, solicitare surpriză pentru primarul Fritz

• Bookmarks: 2


În fiecare an, la data de 3 august, la Timișoara este sărbătorită ziua orașului.

Autoritățile locale au organizat o serie de manifestări pentru a marca acest moment important. Așadar, de dimineață, la monumentul lui Virgil Economu, a avut loc un ceremonial militar și religios, urmat de depuneri de coroane. A urmat un ceremonial militar și religios și în Piața Unirii, precum și defilarea detașamentului de onoare. După susținerea discursurilor, acțiunea s-a încheiat cu un concert de fanfară.

De asemenea, în sala Filarmonicii Banatul, Consiliul Local Timișoara s-a întrunit într-o ședință festivă dedicată orașului. În deschidere au fost intonate imnul României, cel al Uniunii Europene și cel al Timişoarei. În cadrul ședinței, șase personalități au primit titlul de Cetățean de onoare.

Onorăm șase dintre cetățenii care ne ajută să înțelegem mai bine cine suntem noi ca și comunitate, ce ne leagă peste toate diferențele noastre. Sunt onorat că ați acceptat invitația noastră. Teodor Stanca, Petru Mirciov, Cornelia Fiat, Ignat Fisher, Iosif Rotariu, Silviu Oravițan, acești șase oameni exprimă valorile noastre de libertate, de asumare, de curaj, de excelență, de umanitate, oameni dintre noi pe care să-i onorăm pentru ce au făcut în viața lor, dar care să ne și inspire să putem răspunde la ce face din noi timișoreni și ce trebuie să facem să trăim aceste valori de libertate, de curaj, de respect, de umanitate. Vreau să vă mulțumesc că ne încurajați, că ne inspirați și că luptați pentru valorile voastre și pentru Timișoara„, a afirmat Dominic Fritz.

A urmat la microfon mitropolitul Banatului, care a avut o solicitare surpriză.

Domnule primar, știu că pentru maestrul Popas s-a găsit o palmă de pământ în Timișoara pentru un muzeu în memoria și activitatea sa și vă rog să băgați mâna prin vreun buzunar și poate găsiți un spațiu cât de mic și pentru opera maestrului Oravitzan, care a trecut de mult granițele țării noastre. Am impresia că este mai cunoscut în străinătate decât aici, la noi, la Timișoara”, a spus mitropolitul Banatului.

A fost decernat titlul de Cetățean de onoare al orașului, fiindu-le înmânate placheta și diploma, următoarelor personalități: Teodor Stanca – fost deținut politic, lider al mișcărilor de protest studențești din Timișoara din 1956 împotriva invaziei sovietice în Ungaria; Cornelia Fiat – exponentă a vieții civice timișorene, fostă deportată în Bărăgan; Petru Mirciov – exponent al vieții civice timișorene, fost deportat în Bărăgan; Ignaț Iosif Fischer – personalitate civică și culturală timișoreană de etnie germană, fost deportat în URSS; Iosif Rotariu – personalitate a fotbalului românesc și timișorean; Silviu Oravitzan – artist bănățean de renume internațional.

Ziua de 3 August s-a încheiat la ora 20.00, în Parcul Rozelor, cu Ansamblul Timișul&Traian Jurchela, Pera Todorovici, Doriana Talpeș, Bela Todor, Renate Binkitsch, Ovidiu Lipan Țăndărică & Fanfara din 10 Prăjini & Balcano. Invitatul special al serii a fost Kalush Orchestra, câștigătorul Eurovision 2022.

2 recommended
comments icon0 comments
0 notes
35 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.