Și anul acesta, când se împlinesc 34 de ani de când Timișoara devenea primul oraș liber de comunism din România, au sunat sirenele în întreg orașul.
Din balconul Operei, la fel ca și în decembrie 1989, s-a auzit „Jos Comunismul”.
„Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!” s-a auzit din Piața Operei din Timișoara, acum 34 de ani. În 20 decembrie 1989, muncitorii de la fabricile timișorene ieșeau cu zecile de mii în stradă. Angajații de la IOR, Electrotimiș, IAEM, Detergenți, Banatul, Dermatina, Spumotim, Guban, Ambalajul Metalic, Electrobanat, UMT, ELBA și altele se alătură pe parcurs și se îndreptau cu toții în Piața Operei.
„Toate întreprinderile din oraş au ieşit în stradă şi manifestează, ocupând în special spaţiul în faţa Comitetului Judeţean al PCR, spaţiul din faţa Catedralei, Piaţa Operei şi în alte locuri. Strigă: „Jos Ceauşescu!”, „Jos dictatorul!” şi „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara!”. Numărul manifestanţilor este de zeci de mii. Organele locale au cerut insistent să se folosească Armata, Ion Coman refuzând categoric.” (Coman 1, 1990; Rado, 2013, p. 14)
Cu aprobarea generalului Vasile Milea, generalul Ştefan Guşe repetă ordinul de interzicere totală a uzului de armă şi permite manifestanţilor să se deplaseze pe arterele principale din oraş. Până la ora 12 militarii sunt retraşi, cu mici excepţii, din central oraşului”. (Duţu, 2010, p. 119). Fără a primi vreun ordin, din proprie iniţiativă, lt.-col. Atudoroaie a dat ordin ofiţerilor Serviciului II să se retragă din unităţile economice şi să vină la sediul inspectoratului. Şi-a dat seama că 𝐑𝐞𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭̧𝐢𝐚 𝐚 𝐢̂𝐧𝐯𝐢𝐧𝐬. (Rado, 2013, p. 157).”, scriu reprezentanții Muzeului Național al Banatului.
sursa foto: https://romania.europalibera.org/