Începând de duminică noaptea, timișorenii și locuitorii din Dumbrăvița, Ghiroda, Giroc și Moșnița Nouă nu pot ieși din case fără declarație, fie că este zi sau noapte.
Primarul Dominic Fritz spune că s-a numărat printre cei care „au tras frâna de urgență” cu inimă grea, menționând la un moment dat că a fost „cea mai grea decizie din viața lui”, iar șeful DSU Raed Arafat a explicat că mai bine mai devreme decât mai târziu, pentru că situația poate degenera, iar în spitale nu mai sunt locuri.
„Timișoara este cea mai mare incidență dintre municipiile care au incidența mare la acest moment. Clar că în ultima perioadă am asistat la o creștere zilnică, în procente mici, dar o creștere evidentă. În același timp, în sectorul sanitar există o presiune foarte mare, paturile de terapie intensivă pline și greutatea de a găsi locuri inclusiv pentru pacienții care au nevoie de oxigen. Cu cât numărul cazurilor continuă să apară zilnic în acest mod, clar că presiunea va fi mai mare. De ce acum presiunea pe sectorul sanitar este mai mare decât în valul pe care l-am avut în noiembrie – decembrie? Pentru că acest val de acum vine peste valul trecut, când secțiile de TI nu sunt goale, sunt deja cu pacienți în ele care provin din valul trecut și care au continuat să apară. Asta înseamnă că oricând putem să ajungem în faza în care să nu mai găsim deloc locuri. Este clar, singura metodă de a limita răspândirea virusului este limitarea mobilității, mască, igienă și reducerea contactului cât de mult posibil, mai ales contactul neesențial”, a ținut să precizeze șeful DSU, care a participat la ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în care a fost decisă aplicarea măsurii de carantină.
Raed Afarat a explicat de ce o carantină zonală și de ce acum și nu mai încolo. Pentru că, spune el, e mai bine să iasă din carantină „în scurt timp, în 14 zile, hai să zicem 21 de zile”.
„De ce acum? De ce nu așteptăm să ajungem la 10, la 11 / 1.000? Pentru că dacă începem acum, este posibil să iasă Timișoara de sub carantină în scurt timp, în 14 zile, hai să zicem 21 de zile. Dacă începem la 11-12, ca să ajungem la o cifră sub 3 sau sub media națională, asta ar dura poate o lună. Deci începerea este foarte corectă, din punctul meu de vedere.
Dacă carantinăm doar unele localități, este carantinare zonală, care include Timișoara, include Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc și Dumbrăvița, care acum vor fi tratate ca un tot întreg. Asta va face mult mai ușor controlul situației, inclusiv pentru cei de la forțele de la ordine, dar și o abordare mai corectă din punct de vedere epidemiologic. Dacă noi carantinăm o localitate din care oamenii toată ziua pleacă la Timișoara și există mișcare continuă (…) nu ne va ajuta să controlăm situația rapid. Așa că abordarea integrală este cea mai corectă”, a completat Arafat.
Sursa: Tion.ro