Obiectivul proiectului este prevenirea înmulțirii necontrolate a animalelor fără certificat de origine (pedigree), combaterea abandonului câinilor și gestionarea eficientă a cheltuielilor privind serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân.
Recensământul se va desfășura pe o perioadă de 10 luni. Din luna octombrie a acestui an și până în luna iulie 2025 va include zonele: Blașcovici, Ronaț, Lipovei, Ghiroda Nouă, Kuncz, Girocului, Soarelui și Ciarda Roșie. Echipele de recenzori voluntari vor colecta informații referitoare la numărul de câini din gospodării, rasa acestora și starea lor de fertilitate. Scopul este identificarea câinilor care, neavând un certificat pedigree, nu sunt sterilizați, microcipati și înscriși în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS).
„Demersul de înregistrare statistic a câinilor reprezintă un efort comun al administrației locale și al asociaților partenere, implicate voluntar în acest proiect. Asociația Micaela aduce 20 de recenzori voluntari, care vor fi împărțiți pe echipe și pe zonele orașului. De suportul tehnic și centralizarea datelor se ocupă Asociația Banat IT, care asigură platforma folosită la culegerea datelor în teren, construirea unui panou de bord pentru a avea o vedere de ansamblu asupra recenzilor realizate și exportul rezultatelor pe platforma finală.”,
transmit reprezentanții Primăriei Timișoara.
Recenzorii vor fi prezenți în teren de luni până vineri, între orele 17:00 și 20:00, iar sâmbăta în intervalele 10:00 – 13:00 și 17:00 – 20:00.
„Facem apel către toți cetățenii din zonele menționate să colaboreze cu echipele de recenzori și să ofere date corecte și complete, pentru obținerea unor rezultate valide.
Prin această inițiativă, Primăria Timișoara susține un cadru legal și responsabil pentru gestionarea populației canine din oraș, contribuind astfel la reducerea riscurilor de abandon și la un control mai eficient al câinilor fără stăpân.”,
mai transmit reprezentanții Primăriei Timișoara.