Proiectul noului regulament privind „deţinerea animalelor de companie şi accesul persoanelor însoţite de acestea”, care conținea, printre altele, și o măsură care interzicea hrănirea animalelor şi a păsărilor pe domeniul public şi privat al municipiului Timişoara nu a mai intrat, marți, pe ordinea de zi a Consiliului Local Timișoara.
Propunerea formulată de administrația USR PLUS a stârnit reacții în rândul mai multor timișoreni, care au cerut dezbatere publică.
„Am lucrat într-un grup extrem de larg, în care s-au aflat și asociații de protecție a animalelor, medici veterinari, reprezentantul FALT, al ACH, din direcția de mediu. Scopul regulamentului privind deținerea animalelor de companie este de a stabili și drepturi și obligații pentru deținători pe de o parte față de bunăstarea animalelor, pe de altă parte pentru respectarea regulamentelor sanitare, de igienă și curățenie și siguranță publică. Deținătorii de animale vor trebui să țină cont de toate măsurile de a evita și elimina orice disconfort care ar putea fi creat vecinilor”, a declarat, marți, Rodica Militaru, consilier local USR PLUS.
Aceasta consideră că deținerea unui animal de companie într-un bloc poate fi reglementată prin Legea Asociațiilor de Proprietari, Legea 196 din 2018. Astfel, asociațiile își pot face un regulament propriu al condominiului.
„Diferența este că acest regulament trebuie aprobat de majoritatea proprietarilor, nu ca orice hotărâre cu majoritatea celor care participă la o ședință de bloc. În acest fel, cel care dorește să cumpere sau să închirieze un apartament în bloc va cunoaște dinainte regulamentul. În acest fel se vor elimina abuzurile dintr-un bloc”, a mai spus Rodica Militaru.
Potrivit Regulamentului, se va permite transportul animalelor de companie cu mijloacele de transport în comun, cu plata unui bilet și cu respectarea unor reguli. Consilierul municipal Răzvan Stana, medic veterinar de profesie, spune că oamenii nu vor mai avea voie să le ofere mâncare porumbeilor. Acesta se teme că păsările vor murdări clădirile din zona centrală, mai ales pe cele renovate, în perspective anului Capitalei Culturale.
„Acum sunt mulți și dacă primesc mâncare în continuare se vor înmulți exponențial. Acum să nu credeți că vom amenda un copil că dă acolo câteva grăunțe la porumbei. Sau pe părintele acelui copil”, a spus Răzvan Stana.
Acesta a mai precizat că porumbeii sunt păsări semi-sălbatice și nu trebuie hrănite de trecători pentru că își pot procura singure hrană.
Sursa: Pressalert.ro