Un medic de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara oferă sfaturi utile cu privire la alimentația corectă în timpul postului Paștelui. Asta în contextul în care acest post este cel mai lung și mai aspru dintre posturi, cu doar două dezlegări la pește.
„Trebuie să fim atenți la ceea ce mâncăm astfel încât să asigurăm zilnic nutrienții necesari organismului. În Postul Paștelui, credincioșii se abțin de la anumite alimente: carne, ouă, lapte, brânză, pește, și le înlocuiesc cu mezeluri vegetale, pateu vegetal, chiftele și șnițele prăjite din soia, cartofi prăjiți ori produse de panificație de post. Cele mai multe dintre aceste produse conțin o multitudine de E-uri, grăsimi nesănătoase, sare în exces și conservanți. Pe lângă faptul că sunt nesănătoase, nici nu oferă organismului necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidrați, lipide și vitamine”, a afirmat Irina Goga, medic primar Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice.
Potrivit medicului, pentru ca organismul să beneficieze de minerale, antioxidanți, grăsimi bune, fibre și proteine de calitate, dar și vitamine, este important să avem o alimentație diversificată pe perioada Postului.
„Legumele sunt o parte importantă a dietei în timpul Postului. Fructele proaspete sunt o opțiune excelentă în Post. Acestea sunt bogate în vitamine, minerale și fibre. Leguminoasele sunt surse bune de proteine vegetale, fibre și carbohidrați complecși. Acestea pot fi incluse într-o varietate de mâncăruri, cum ar fi supele, tocănițele sau salatele. Cerealele integrale furnizează carbohidrați complecși și fibre alimentare. Acestea pot fi consumate sub formă de pâine integrală, paste integrale sau ca parte a unor feluri de mâncare principale. Fructele oleaginoase și semințele sunt surse excelente de grăsimi sănătoase, proteine, fibre și diverse vitamine și minerale. Produse lactate vegetale: Pentru cei care respectă Postul fără produse de origine animală, produsele lactate vegetale pot fi alternative, sănătoase și nutritive. Condimentele și ierburile aromatice pot adăuga gust și arome interesante mâncărurilor din timpul Postului. Folosește condimente precum turmeric, ghimbir, busuioc, cimbru, oregano și pătrunjel, pentru a da savoare preparatelor tale. De asemenea, se recomandă a fi consumate în timpul Postului, și nu numai: fasole boabe, năut, mazăre, linte; verdețuri crude (spanac, urzici, leurdă, salată verde, rucola); broccoli, conopidă, varză; nuci, migdale, fistic, alune de pădure și semințe; ciuperci; derivate din soia (tofu, lapte de soia, iaurt de soia); sfeclă roșie; orez brun, paste integrale, hrișcă, quinoa, porumb; fructe și legume proaspete; avocado”, a explicat Irina Goga.