În strategia Grupului de Acțiune Locală „Timișul de Centru” pentru perioada 2023 – 2027 există o linie de finanțare pentru înființarea de servicii sociale destinate vârstnicilor din 15 comune din județ.
Numărul bătrânilor care nu mai au pe nimeni și nu reușesc să își facă singuri cumpărături sau să ajungă la medic, ori alte activități curente, este foarte mare. Potrivit lui Alexandru Iovescu, managerul GAL „Timișul de Centru”, solicitările pe care le primesc primăriile pentru a-i sprijini pe vârsnicii din aceste UAT-uri sunt foarte multe și abia mai fac față. Valoarea cuprinsă pentru finanțarea înființării unor astfel de servicii este de 70 de mii de euro.
„Am avut întâlniri în toate cele 15 localități din teritoriul nostru, întâniri cu cetățenii interesați de aceste aspecte, de dezvoltarea comunității, de proiectele pe care le putem demara. (…)am reușit să creionăm o strategie de dezvoltare locală care a și fost aprobată. (…) Una dintre problemele comune semnalată de reprezentanții UAT-urilor a fost cea a persoanelor vârtnice care rămân singure și au nevoie de sprijinul comunității. Au nevoie de ajutor pentru cumpărături, pentru mici lucrări în jurul casei, lemne, încălzire, au nevoie să meargă la medic, să-și scoată rețete, să plătească impozite. Cei de la asistența socială din primării ne-au spus că ei nu mai pot să facă față numeroaselor solicitări pe care le primesc.”, a precizat Alexandru Iovescu, managerul GAL „Timișul de Centru”, în cadrul podcastului „EdițiadeSeară”.
Împreună cu angajații din cadrul serviciilor sociale, GAL a reușit să creioneze astfel o linie de finanțare pentru servicii sociale, altele decât cele din primării, care pot să fie finanțare cu câteva zeci de mii de euro din costurile estimative. Un astfel de serviciu poate să fie format dintr-un asistent social și un asistent medical comunitar și dacă ajung banii și achiziția unei mașini pentru acel serviciu care să asigure deplasarea asistentului social și medical la domiciliul persoanei vârstnice singure, să-i ofere sprijin sau transportul către medicul de familie, specialist, farmacie, cumpărături.
Servicii similare există în Germania, potrivit lui Alexandru Iovescu, unde comunitățile își sprijină seniorii cu ajutorul tinerilor. Aceștia sunt angrenați în activități sociale și se ocupă de vârstnicii din comunitatea lor.
Fondurile europene pentru aceste servicii sociale pot să fie accesate începând de anul acesta.