Ceasul Floral, unul dintre simbolurile Timișoarei, va fi în sfârșit reparat. În bugetul pe anul 2021 au fost puși deoparte banii pentru investiție: 720.000 de lei. Consiliul Local Timișoara a aprobat încă de anul trecut reabilitarea, iar primarul Dominic Fritz spune că aceasta se poate face „fără proiect de reparații”.
720.000 de lei, aproape 150.000 de euro, au cerut consilierii locali liberali printr-un amendament la bugetul Timișoarei pe anul 2021.
„Parcul Civic este acum în lucru, iar ceasul floral, dacă ne uităm mai atent, face parte integrală din Parcul Civic. Amendamentul sună în felul următor: se includ credite bugetare aferente anului 2021 pentru obiectivul «Reabilitare ceas floral» (…) cu valoarea de 720.000 lei, la Capitolul 7-02, Întreținere grădini publice, parcuri, zone verzi, baze sportive și de agrement, și se diminuează cu aceeași sumă valoarea prevăzută la Capitolul 70-02, 03, 01, Exercitare drepturi de preemțiune. Cred că ceasul floral va arăta foarte, foarte bine în momentul în care va fi terminat, mai ales în întâmpinarea anului 2023, când vom fi capitală culturală europeană”, le-a spus consilierul local PNL Simion Moșiu, colegilor din CLT.
Primarul Dominic Fritz a spus și el că Ceasul Floral trebuie să fie reabilitat, iar acest lucru se poate face „fără proiect de reparații”, mai ales că s-a decis ca anul acesta să nu mai aibă loc Festivalul Timfloralis.
„M-am luptat pentru a găsi finanțare pentru Parcul Civic. Primim 4 milioane de lei din bugetul național și cu atât mai bine investim și ce trebuie în Ceasul Floral, fără proiect de reparații. Știu că a existat un proiect pentru Colterm, să facă reparații acolo. Cred că e bine să facem calitate, să facem acolo o investiție și cred că ne permitem, dacă renunțăm în acest an la Timfloralis, atunci facem mai bine o investiție într-un simbol al Timișoarei care o să ne rămână mulți ani înainte”, a completat Fritz.
Despre reabilitarea Ceasului Floral se discută de foarte mulți ani. În anul 2017, municipalitatea l-a preluat din administrarea societății Horticultura. Primăria a reușit, în urmă cu doi ani, să facă o expertiză, care să arate degradările de la construcția care susține ceasul.
„Ceasul Floral are multe defecte generate de deplasarea fundațiilor, ca urmare a fundării în umpluturi sub limita de îngheț, la cca 0,60 m față de cota terenului natural, deplasări care au produs degradări mari la pereții interiori și în anumite zone de alipire a zidului de sprijin din spatele ceasului. (…) Se vor reabilita elementele atât interioare, cât și exterioare, cu tencuieli decorative. Se vor replanta flori și se vor realiza aranjamente florale în jardinierele existente care vor fi reparate și finisate. Se va demola structura jardinierelor laterale, după ce se va evacua pământul din spatele acestor ziduri, și se vor reface jardinierele din beton armat, cu scurgeri pentru evacuarea apei de ploaie în afara ariei de influență a fundațiilor (…) Se renunță la copertina metalică din partea de acces și la împrejmuirea ceasului cu un gard transparent, propuse inițial”, se arată în documentație.
În decembrie 2019 a fost eliberat și un Certificat de urbanism. În mai 2020, fostul primar Nicolae Robu spunea că „sunt derulate procedurile pentru autorizația de construire, apoi se va întocmi caietul de sarcini și se va da drumul la procedura de achiziție publică pentru realizare”. Iar în vara anului 2020 consilierii locali și-au exprimat acordul pentru lucrările de reabilitare. Estimările arătau că e nevoie de 720.748 de lei fără TVA.
Ceasul Floral este inclus în zona de protecție a sitului urban „Cetatea Timișoara”, la limita cu spațiul verde. A fost construit pe locul fostei cazarme Transilvania, în anii ’70.
Sursa: Tion.ro