Cultura

Spectacol de videomapping și concerte în vitrină în evenimentul de deschidere al Capitalei Europene a Culturii din Veszprem FOTO


Veszprem, din Ungaria, și Elefsina, din Grecia, sunt cele două orașe cu care Timișoara împarte titlul de Capitală Europeană a Culturii 2023.

Primul care a deschis oficial anul Capitalei Europene a Culturii este Veszprem. Orașul aflat la doar 15 kilometri de Lacul Balaton a organizat un spectacol impresionant în acest weekend, cu ocazia Zilei Culturii Maghiare.

Mai precis, în centrul istoric s-a desfășurat un spectacol de videomapping, îmbinat cu dans și muzică, prin care s-a spus istoria orașului și a regiunii. Totodată, în diferite locații din oraș, inclusiv vitrine sau iglu, au avut loc concerte, printre artiștii invitați fiind și djul timișorean K-LU.

Veszprem are doar 60.000 de locuitori, iar în acest an va împărți titlul de Capitală Europeană a Culturii cu cele 116 mici orașe și localități aflate în regiunea Bakony – Balaton.

În total, vor fi organizate aproximativ 3.000 de evenimente pe parcursul întregului an, printre care un festival de muzică în fiecare lună, ținând cont că Veszprem este Orașul Muzicii UNESCO. La fel ca în Timișoara, o parte din clădirile istorice din oraș se află în reabilitare, iar pe parcursul acestui an vor fi date în folosință câteva clădiri abandonate, care vor fi puse în valoare.

Bugetul proiectului din Veszprem este de aproximativ 200 milioane euro (cam de trei ori cât al Timișoarei), din care aproximativ 180 milioane vin de la Guvern li restul de la cele 116 autorități locale din regiunea Balaton implicate și ele în proiect. Mare parte din sume merg către infrastructură, multe din obiective aflându-se în amenajare. Cunoscând mare parte din operatorii culturali din Programul Timișoara 2023, am încredere că și noi putem realiza lucruri deosebite în acest an și că împreună putem valorifica această șansă deosebită pe care Timișoara o are: Capitală Europeană a Culturii 2023”, a afirmat Ovidiu Megan, directorul Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.

Timișoara va organiza evenimentul oficial de deschidere în perioada 17 – 19 februarie.

 

comments icon0 comments
0 notes
39 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *