Social

Stejarul plantat de Regele Ferdinand I în Piața Libertății a devenit istorie FOTO

• Bookmarks: 3


Stejarul plantat la data de 1 mai 1923 de către Regele Ferdinand I în Piața Libertății a devenit istorie. Copacul nu a mai împlinit 100 de ani, pentru că s-a uscat din cauza lucrărilor de reabilitare a pieței. În aceste condiții, vineri, stejarul a fost tăiat.

Acesta va fi donat Facultății de Arte și Design pentru a fi transformat într-o operă de artă ce va putea fi admirată pe domeniul public al orașului.

„Un moment dureros pentru Timișoara – tăiem stejarul din Piața Libertății, plantat de Regele Ferdinand I în 1 mai 1923. Grav afectat de lucrările de reabilitare a pieței, s-a uscat de câțiva ani și nu mai putea fi salvat. Mă bucur mult că Majestatea Sa Margareta a acceptat invitația mea de a planta, săptămâna viitoare, în locul lui un alt stejar, ca semn de respect pentru legătura istorică pe care Timișoara o are cu Casa Regală și pentru valorile comune pe care le împărtășim. Trunchiul stejarului sădit de Regele Ferdinand I va fi donat Facultății de Arte și Design din Timișoara și va fi transformat într-o operă de artă care va fi amplasată într-un spațiu public”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Reprezentanții Primăriei Timișoara susțin că fac tot posibilul să salveze celălalt stejar din piață, plantat tot în 1923 de Regina Maria. Intervențiile au fost recomandate în urma unui studiu realizat de specialiștii Asociației Peisagiștilor din România – Filiala Teritorială Vest pentru a-l proteja.

3 recommended
comments icon0 comments
0 notes
19 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.