Cultura

Timișoara va avea un nou spațiu cultural într-un fost cinematograf de stat

• Bookmarks: 4


Timișoara va avea un nou spațiu cultural.

Acesta va fi amenajat în zona Iosefin, în locul fostului cinematograf Arta. Asta după ce Consiliul Local Timișoara a aprobat, în ultimul plen, un proiect de hotărâre cu privire la transferul cinematografului și a grădinii de vară a acestuia către Teatrul maghiar pentru a le reabilita.

Teatrul Maghiar urmărește să transforme cinematograful într-un spațiu cultural, să-l integreze în ecosistemul de cultură al orașului și să ofere spectacole pentru toți timișorenii.

Clădirea de pe strada Văcărescu a aparţinut industriaşului Lajos Weisz. Iar după moartea lui, văduva acestuia, Ana Weisz, s-a ocupat activ de reabilitarea clădirii. Cinematograful Arta a purtat până în anul 1948 numele de „Regal”. A continuat să funcționeze și după 1990 sub formă de club: Meteor, Maximus şi Bing, iar apoi a fost abandonat şi lăsat să se degradeze. Fostul cinematograf Arta este în paragină de ani întregi, fapt pentru care primele intervenții vor trebui făcute la consolidarea clădirii. Teatrul Maghiar urmărește și reabilitarea, refuncționalizarea, supraetajarea și extinderea sălii de cinematograf propriu-zise, plus amenajarea spațiului exterior (parcare, grădină de vară cu ecran de proiecție și scenă mobilă, circulații pietonale, zone verzi), printr-un proiect de investiții”, a transmis Primăria Timișoara.

În vara acestui an, Teatrul German a primit de asemenea un spațiu pe strada Cuvin în administrare.

În prezent, Primăria Timișoara are în curs de reabilitare, la stadiu de execuție sau deja finalizate, cinci centre culturale, respectiv: Cinema Timiș, Cinema Studio, Cinema Dacia și Centrul Cultural Kuncz. Cinema Victoria, aflat în Piața Bălcescu, este deschis deja pentru public.

4 recommended
comments icon0 comments
0 notes
47 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *