Sport

Tur ciclist inedit! Bicicliști români transportați peste Mureș de armata ungară

• Bookmarks: 3


Prima ediție a turului ciclist „Bartok”, desfășurat în acest sfârșit de săptămână între capitala Banatului și Szeged, s-a bucurat de un real succes.

Evenimentul a urmărit să promoveze realizarea unei piste de biciclete care să lege Timișoara de Szeged, precum și construcția unui pod peste Mureș, între Apatfalva (Ungaria) şi Cenad (România), folosit odinioară ca punct de trecere a frontierei dintre cele două ţări vecine.

În total, aproximativ 150 de iubitori ai mersului pe două roți, profesioniști și amatori, au plecat sâmbătă spre Sânnicolau Mare, însă doar jumătate dintre ei și-au continuat drumul spre Szeged.

Duminică dimineața, bicicliștii au plecat din Szeged, însoțiți de polițiștii maghiari, spre frontiera cu România. Trecerea s-a făcut peste Mureș, între Apatfalva și Cenad, pentru a aminti importanța construirii unui pod rutier, existent acolo până în 1940, când a fost dinamitat.

Inedit a fost faptul că traversarea râului s-a făcut cu ajutorul armatei ungare, care a pregătit pentru bicicliști câteva bărci cu motor.

Nu a fost ușor. Am simțit pe pielea mea pentru că am făcut și eu acest tur ciclist. Dar acest tur înseamnă mult mai mult. Vrem să clădim, să construim, să strângem relațiile între români și maghiari, între Timișoara și Szeged, să se construiască podurile distruse acum 70 de ani, să se facă pistă de la Timișoara la Cenad, să se deschidă frontiera de la Triplex, dar vrem și un tren între Timișoara și Szeged. Acum o sută de ani erau opt trenuri pe zi între cele două orașe. Acum nu există niciunul. Nu se poate așa ceva în 2022”, a declarat Peter Tamas, consulul onorific al Ungariei, președintele Asociației Bastion, organizatorul principal al turei cicliste „Bartok”.

3 recommended
comments icon0 comments
0 notes
64 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.