În weekendul 25 – 27 iulie, echipa proiectului Ecluze pe Bega pornește într-o nouă expediție de cercetare și explorare pe apă, cu ocazia redeschiderii frontierei de stat pe canalul navigabil Bega – Tisa. Inițiativa are scopul de a valorifica peisajele naturale și culturale ale râului Bega, promovând cooperarea transfrontalieră româno-sârbă și redeschiderea traseului navigabil pentru agrement și transport.
Expediția, organizată de D Proiect SRL, Club D’Arc și Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria, pornește vineri, 25 iulie, la ora 8:00 din portul Otelec, județul Timiș, la bordul ambarcațiunilor Egreta și Saga 1948.
„După trecerea frontierei, în jurul orei 9:00, vom naviga pe tronsonul de peste 70 km până în localitatea Titel (Serbia), acolo unde Bega se varsă în Tisa. Acest sector este în prezent deschis exclusiv navigației de agrement. În Titel, sâmbătă, 26 iulie, echipa noastră se va întâlni cu partenerii de la clubul de navigatori din Zrenjanin pentru o zi dedicată studiului ecologic și cultural al zonei, precum și proiecției documentarului Ecluze pe Bega, realizat în cadrul proiectului. Seara va fi dedicată planificării următoarei mari acțiuni – Regata pe Bega, programată pentru 12–14 septembrie 2025”, au informat cei de la „Ecluze pe Bega”.
Duminică, 27 iulie, convoiul fluvial va reveni la Timișoara, închizând traseul cu acostare la pontonul D’Arc pe Mal.
Proiectul „Ecluze pe Bega” este un demers de lungă durată care urmărește explorarea, documentarea și valorificarea celor 244 km ai canalului Bega, de la izvoarele din Munții Poiana Ruscă până la vărsarea în Tisa. Traseul este parte a unuia dintre cele mai complexe sisteme hidrotehnice, construit pentru regularizarea râului și modelarea peisajului.
„Această etapă a proiectului are ca miză documentarea întregului traseu transfrontalier și cooperarea cu autoritățile sârbe în vederea reluării navigației comerciale și turistice pe canalul Bega, un potențial vector de dezvoltare ecologică, economică și culturală pentru ambele regiuni. Ecluze pe Bega își propune să reconecteze comunitățile cu apa și patrimoniul lor, să refacă legături uitate dintre oameni, ape și memorie, redeschizând dialogul despre conservarea, protejarea și valorificarea inteligentă a peisajelor naturale și culturale din Banat. Proiectul este o invitație la explorare responsabilă, colaborare transfrontalieră și reinventare sustenabilă a unei regiuni cu o identitate puternic modelată de râu”, au detaliat inițiatorii proiectului.