Cultura

Un turn cu plante, punct de belvedere în centrul Timișoarei, în deschiderea anului Capitalei Europene a Culturii FOTO


O instalație inedită va fi amplasată în centrul Timișoarei, cu ocazia deschiderii oficiale a anului Capitalei Europene a Culturii.

 

Este vorba de un turn care va conține peste 1.300 de plante, care va apărea în Piața Victoriei, fiind inaugurat în data de 17 februarie. Acest turn va fi deschis pentru vizitatori și va fi folosit drept punct de belvedere, pentru ca turiștii să admire centrul Timișoarei de la înălțime.

Suntem entuziasmați să anunțăm un nou proiect din cadrul evenimentului “Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023”: “Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara (The Nursery. 1306 plants for Timișoara)” – o instalație temporară concepută de MAIO Architects și realizată împreună cu o echipă locală amplă , ce va fi inaugurată pe 17 februarie și va fi amplasată în Piața Victoriei. Proiectul ne invită să privim piața dintr-o perspectivă nouă (de la înălțime). Pepiniera – 1306 plante pentru Timișoara va fi un turn realizat dintr-o structură metalică, modulară, prin intermediul căreia vom putea testa diverse scenarii de utilizare a spațiului public. Platformele pepinierei vor fi deschise publicului și vor funcționa ca puncte de belvedere; totodată, fiecare nivel al pepinierei va acomoda multiple activități culturale”, a informat Ordinul Arhitecților din România, Filiala Timiș.

Ineditul proiect va avea două componente, transmit organizatorii. Una naturală și una comunitară, pentru că vor fi implicați producători și vizitatori.

Componenta naturală a proiectului integrează straturi juxtapuse de vegetație diversă. Astfel, se aduce în discuție tema biodiversității urbane ca element central identitar al Timișoarei și valorile ecosistemice pe care aceasta le aduce societății. Pe lângă acestea, proiectul are și o importantă componentă comunitară prin implicarea unei rețele locale de producători și vizitatori. Prin componenta naturală, Pepiniera ridică problematici globale precum schimbarea climatică, deșertificarea, lipsa spațiilor umbrite, crizele de resurse, biodiversitatea urbană, istoria botanică a orașului”, a detaliat Ordinul Arhitecților Timiș.

Deschiderea oficială a Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 va avea loc în perioada 17 – 19 februarie. În acest weekend, în tot orașul se vor desfășura peste 50 de evenimente.

comments icon0 comments
0 notes
61 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *