Divertisment

Voluntarii „Acasă în Banat” au mai salvat o moară

• Bookmarks: 3


Sâmbătă, 13 noiembrie, echipa Acasă în Banat a salvat încă o moară de apă din Banatul Montan, fiind ultima acțiune din acest an în cadrul proiectului Țara Morilor de Apă. Este vorba despre Moara Ponorenilor din satul Feneș, din comuna Armeniș, una din cele patru care se mai păstrează aici, din care niciuna nu mai funcționează.

„La două ore distanță de Timișoara se găsește satul Feneș, la poalele munților, cu case mari și ziduri de piatră. Moara Ponorenilor este una din cele patru mori care mai există în sat, din păcate niciuna funcțională. Ne-am propus să o repunem în funcțiune pentru ca localnicii și turiștii deopotrivă, să se bucure de făina măcinată la moară”, spun reprezentanții Asociației Acasă în Banat pe Facebook.

Acoperișul era în stare proastă, ciutura era complet acoperită de aluviuni, zidurile erau crăpate și măcinate de intemperii, iar apa nu mai curge pe irugă.

„La acțiune au participat 12 voluntari înscriși, 5 localnici și 2 copii. Iar pentru că timpul a fost scurt, ne-am concentrat pe ce era mai important: schimbarea acoperișului și decolmatarea camerei subterane, care adăpostește ciutura. Nu am avut destule ajutoare pentru a ne ocupa de săparea irugii, dar avem promisiune că săptămâna viitoare va veni un miniexcavator care să efectueze această operațiune. Timpul a zburat, vremea a ținut cu noi, iar treaba a mers repede și bine. Suntem foarte bucuroși de rezultatul obținut și sperăm că odată pusă în funcțiune Moara Ponorenilor, Feneșul va deveni mai atractiv pentru turiști”, conchid cei de la Acasă în Banat.

Sursa: Tion.ro

3 recommended
comments icon0 comments
0 notes
11 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *