Mai multe percheziții au avut loc în această dimineață în județele Timiș și Arad, la persoane suspectate de alterare a integrităţii datelor informatice şi furt. Principalul suspect din dosar este un miner acuzat că şi-a ţepuit partenerii de afaceri.
O afacere cu criptomonede pusă pe picioare de doi tineri, în 2019, în localitatea timișeană Lovrin, a fost pusă pe butuci de un colaborator. Acesta ar fi furat toate echipamentele din „fabrica” de bitcoini și le-a mutat în județul Arad. Acolo, s-ar fi racordat ilegal la ENEL, producând un prejudiciu de aproximativ 200.000 de euro. Suspectul angajat de cei doi tineri să lucreze pentru ei în producerea criptomonedelor a blocat accesul în sistemul informatic pentru proprietari. După ce au constatat că fabrica lor nu mai există, tinerii întreprinzători au anunțat poliția.
UPDATE
„PERCHEZIȚII LA O PERSOANĂ BĂNUITĂ DE ALTERAREA INTEGRITĂŢII DATELOR INFORMATICE, FURT, FURT CALIFICAT ȘI EXECUTAREA SAU FOLOSIREA DE INSTALAŢII CLANDESTINE ÎN SCOPUL RACORDĂRII DIRECTE LA REŢEA SAU PENTRU OCOLIREA ECHIPAMENTELOR DE MĂSURARE
Astăzi, 21 octombrie, polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate din Timișoara și Arad, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara, efectuează 2 percheziții domiciliare, în județele Timiș și Arad, la o persoană bănuită de săvârșirea infracțiunilor de alterarea integrităţii datelor informatice, furt, furt calificat și executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare.
Vor fi puse în executare 4 mandate de aducere.
Astfel, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Informatice din Timișoara împreună cu lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad au efectuat o percheziție în județul Timiș, urmând să efectueze și o percheziție în județul Arad.
În fapt în luna octombrie a anului 2019, două societăți comerciale ar fi închiriat un spaţiu în localitatea Lovrin din județul Timiş, pentru desfăşurarea activităţii de minare a cripto-monedei Bitcoin.
Astfel, în acest scop, persoanele vătămate au achiziţionat aparatură necesară (calculatoare, unitări hardware, servere şi laptop-uri) şi au convenit ca o terță persoană, un bărbăt în vârstă de 44 de ani, să se ocupe de activitatea de preluare a bunurilor achiziţionate, integrarea şi funcţionarea sistemului în vederea începerii activităţii propriu-zise, în schimbul unui comision de 10 % din veniturile care urmau să se obţină din activitatea de minare.
De asemenea, în perioada septembrie 2020 – ianuarie 2021, după achiziţionarea întregului echipament, instalarea sistemului de operare şi efectuarea primelor probe, s-a stabilit că întregul sistem este operațional, de gestionarea contului urmând să se ocupe reprezentantul persoanelor vătămate.
În luna martie a anului 2021, acesta a constatat că sistemul informatic nu mai este productiv şi că nu mai poate folosi userul şi parola pentru a viziona activitatea, ne mai având acces la sistemul său informatic.
În urma administrării actelor probatorii în dosarul penal a reieșit că, în cursul lunii ianuarie a anului 2021, bărbatul, de 44 de ani, care ar fi trebuit să se ocupe de activitatea de preluare a bunurilor achiziţionate, integrarea şi funcţionarea sistemului în vederea începerii activităţii propriu-zise, ar fi închiriat de la o societate comercială o hală de producţie, situată pe strada Fecioarei din municipiul Arad unde, ajutat de alți doi bărbați, ar fi transportat toate bunurile achiziţionate, proprietatea persoanelor vătămate, fără ştirea acestora.
Totodată, acesta, având acces la contul principal al platformei de minat, a continuat activitatea de minare în interesul său, restricţionând accesul la platforma de minerit pentru reprezentanţii persoanelor vătămate.
De asemenea, întrucât funcţionarea sistemului şi minarea de cripto monedă este o activitate care presupune consum mare de curent, bărbatul s-ar fi racordat ilegal la sistemul de electricitate, prin intermediul unui cablu subteran conectat ilegal direct la un stâlp de medie tensiune.
În urma percheziției efectuate în județul Timiș, polițiștii au ridicat, în vederea confiscării un laptop, 3 telefoane mobile, 3 carduri pentru criptomonede, 10 hard disck-uri, 6 stick-uri de memorie, 4 carduri de memorie, un portofel hardweare și 12.100 de euro.
Acțiunea beneficiază de suportul de specialitate al jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Glad Voievod Timișoara”, transmit reprezentanții DIICOT.