Proiectul privind realizarea unui Institut Oncologic la Timișoara se află într-un blocaj.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, s-a aflat, vineri, la Timișoara, pentru a vizita mai multe spitale. În cadrul unei conferințe de presă, Rafila a anunțat că nu se poate continua proiectul pentru Institutul Oncologic dacă studiul de fezabilitate nu este actualizat.
Ministerul Sănătății speră ca institutul să poată fi realizat cu bani europeni, prin PNRR, doar că proiectul nu are documentația necesară.
„Este clar că pe lângă cele trei institute existente deja, al patrulea, cel de la Timișoara, este necesar și sper că aceia care lucrează la actualizarea fostului studiu de fezabilitate, care a expirat în urmă cu doi ani, să reușească să rezolve acest studiu și să țină cont de realități și să depună un studiu de fezabilitate care să intre pe lista proiectelor spitalicești care intră în procedura de evaluare. Niciun proiect care n-are studiu de fezabilitate nu este eligibil, pentru că nu ai ce să alegi, din moment ce nu există un astfel de studiu. Este important că a existat un astfel de studiu, el a expirat în 2019, avea o valoare de circa 130 de milioane de lei, și chiar pe o creștere de 40% a costurilor, generată de modificările de natură economică la care asistăm, cred că ar menține eligibilitatea unui astfel de proiect. Însă proiectul trebuie să fie gândit, dimensionat, în funcție de nevoi și să fie realist din punct de vedere al costurilor, așa cum sunt ele în momentul de față”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății a mai explicat că prin PNRR ar urma să fie finanțate 25 de obiective de investiții, care vor fi alese dintr-o listă formată din 49 de proiecte. Suma totală disponibilă se ridică la 1,7 miliarde de euro.