Spitalul Județean și Spitalul Municipal din Timișoara au facturi și cu 50% mai mari decât în vara acestui an. Situația creează o mare îngrijorare în rândul managerilor, care susțin că dacă nu primesc ajutor de la Guvern, nu vor face față cheltuielilor.
Sorin Barac, managerul Spitalului Județean din Timișoara a declarat pentru Radio Timișoara că așteaptă sprijin de la Guvern în problema facturilor la energie.
“Bineînțeles că o creștere a cheltuielilor pentru energie presupune un risc care rămâne în picioare, însă, în acest moment, la Spitalul Județean nu am sesizat probleme pentru a reduce activitatea medicală sau consumul de medicamente. Bineînțeles că știu că sunt discuții și propuneri la nivel guvernamental, respectiv la nivelul Ministerului Sănătății, pentru sume alocate, medicamente și materiale sanitare. Sunt binevenite și le așteptăm cu mare interes.”
Managerul Spitalului Municipal Timișoara, Daniel Malița, a declarat pentru sursa citată că unitatea medicală pe care o conduce reușește să supraviețuiască datorită fondurilor alocate unității medicale pentru că este spital suport COVID.
“Momentan, până la finalul lunii decembrie suntem plătiți la valoarea maximă a serviciilor pe care le-am putea realiza, chiar dacă nu le realizăm, pentru că suntem spital suport COVID și este încă în prelungire sistemul acesta de finanțare. Dacă nu se va prelungi și din 1 ianuarie o să ajungem în situația să fim plătiți strict pe serviciile medicale realizate, în mod categoric o să avem probleme. Evident, utilitățile au crescut. O să vă dau un exemplu, pe media pe începutul anului a fost undeva la vreo 600.000-700.000 de lei ne costa pe lună tot ce înseamnă utilități, adică căldură, apă caldă, cald, electricitate, canalizare, deșeuri”, spune Daniel Malița.