Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș organizează în perioada februarie – iulie 2022 cea de-a XVI-a ediție a Festivalului – Concurs Lada cu Zestre. Județul Timiș aduce în atenția publicului un patrimoniu cultural viu, sensibil și prețios. În 2 aprilie are loc, la Nițchidorf, un spectacol așteptat de toată suflarea comunei și a regiunii.
Gospodine iscusite sunt invitate să își prezinte măiestria și moștenirea transmisă din generație în generație într-o competiție gastronomică. Dansatori, soliști vocali și instrumentiști, grupuri, formații și ansambluri folclorice, tarafuri, meșteșugari, colecționari de artă populară, precum și recitatori în grai bănățean sunt invitați să își arate măsura talentului în fața juriului din cele 7 centre zonale, la cele două categorii ale competiției ”Laureați” și ”Zestrea Timișului.”
S-au înscris în competiție 51 de localități timișene, peste 60 de formații de cântece și dansuri, peste 100 de soliști vocali și instumentiști, peste 150 de preparate tradiționale și peste 30 de expoziții și colecții de artă populară.
Graficul concursului se desfășoară după cum urmează:
- DETA, vineri 17. 03. 2023, ora 17: 00 – Categoria „Zestrea Timișului” și ”Laureați”
- BILED, sâmbătă 18. 03. 2023, ora: 14:00 – Categoria “Zestrea Timișului”
- JEBEL, duminică 19. 03. 2023, ora: 14:00 – Categoria “Zestrea Timișului” și „Laureați”
- OTELEC, sâmbătă 25. 03. 2023, ora: 12:00 – Categoria “Zestrea Timișului” și „Laureați”
- SÂNNICOLAU MARE, duminică 26. 03. 2023, ora: 12:00 – Categoria “Zestrea Timișului” și „Laureați”
- GĂVOJDIA, sâmbătă 01.04.2023, ora: 14:00 – Categoria “Zestrea Timișului” și „Laureați”
- NIȚCHIDORF, duminică 02.04. 2023, ora: 14:00 – Categoria “Zestrea Timișului”
Secțiunile Expoziții – Colecții și Gastronomie vor începe cu o oră înainte de începerea spectacolului.
„Vă invităm să ascultăți givanul dulce al bunicilor și străbunicilor, să admirați fotografiile vechi de altădată, ponevile sau obiectele tradiționale și costumele populare bănățene. Veți putea urmări jocuri din zona Banatului de Câmpie și de Munte, călușarii din Jebel, dansuri pe generații din Ghilad, obiceiuri de primăvară din Jebel, obiceiuri de nuntă din Voiteg, forme de soroc, brâuri, jocuri de doi, hore, ”Badertanz” sau ”Urlauber Polka” din Deta, jocuri ale etniilor din Banat precum și coruri, tarafuri, rapsozi, soliști vocali sau instrumetiști, teatru popular și recitatori dialectali. ”Plăcintă încinsă păntru goști la rugă,” ”plăcintă cu ludaie”, pită țigănească (pogace) ca și la Comloșu Mare, sarme, maioș, ”păturată pră cumpi”, doboș, langoș, pogăcele sunt câteva din preparatele care vor fi în competiția pentru ”cel mai autentic produs gastronomic.”, transmit organizatorii.
Se vor acorda premii în bani pe localitate în funcție de punctajul total acumulat, după cum urmează:
Marele premiu – 4.500 de lei
Categoria „Laureați”
- Premiul I – 4.000 de lei
- Premiul II – 3.500 de lei
- Premiul III – 3.000 de lei
- Categoria „Zestrea Timișului”
- Premiul I – 3.000 de lei
- Premiul II – 2.500 de lei
- Premiul III – 2.000 de lei
Mai multe detalii găsiți aici:
sau email cecart@cecart.ro, telefon 0256435158, persoana de contact Remus Vălungan, șef Birou Cultură Tradițională, Marketing, telefon 0746224930, email: remus.valungan@cecart.ro.