În Săptămâna Mare, consilierii locali din Timișoara nu au mai ținut cont de nimic și au ajuns să se jignească și să se certe.
Marți seara a avut loc o nouă ședință a Consiliului Local Timișoara, iar aleșii au discutat aprins aproape o oră pe marginea unui proiect de hotărâre privind modificarea regulamentului prin care primăria oferă un sprijin financiar proprietarilor de clădiri istorice care doresc să le reabiliteze.
Roxana Iliescu, consilier local Pro România, a dorit să știe câte clădiri au fost reabilitate în cadrul acestui program, în ultimii doi ani.
„De la deschiderea biroului din Traian, adică în octombrie 2021, au avut loc peste 262 de audiențe în acel birou, ocazie cu care am constatat că este necesară modificarea încă o dată a acestui program de finanțare, fiindcă oamenii au fost foarte reticenți la varianta de ipotecă. După cum știți, legea a fost aprobată în ianuarie 2023, sunt două dosare în stadiu avansat, care probabil vor semna contractul pentru acest sprijin financiar după aprobarea regulamentului în forma actuală, fără ipotecă”, a explicat Paula Romocean, consilier local USR.
A luat cuvântul și Cosmin Tabără, viceprimarul PNL al Timișoarei, pentru a le reproșa celor din USR că nu au ascultat de sfaturile primite în urmă cu doi ani, astfel că s-a ajuns ca nicio clădire să fie reabilitată în cadrul acestui program.
„Ați grăbit acel regulament și v-am spus încă de atunci că vor exista probleme și că nu se va putea aplica. V-am spus atunci că scopul și rolul nostru este de a îmbunătăți lucrurile și de a face astfel încât Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană să ne găsească dacă nu cu câteva lucrări finalizate, măcar în șantier. Din păcate, lucrurile acestea nu s-au petrecut. Din păcate, 2024 nu ne va găsi poate cu nimic realizat în urma noastră, a mandatului de patru ani, pentru că timpul este scurt, timpul până la finanțare, banii sunt puțini, pentru că vedem care este problema și regret tergiversarea acestui regulament. Este bine că se fac modificări în final care sunt bune și sperăm să aducă un plus”, a precizat Tabără.
Ruben Lațcău, viceprimarul USR al Timișoarei, nu s-a putut abține și l-a acuzat pe Cosmin Tabără de faptul că ar juca rolul unui „rezemător de lopată. Dânsul în mod constat ia această poziție, a meșterului care stă rezemat în lopată și își dă cu părerea despre ce ar fi trebuit să facă alții în timp ce el se uită la cum alții lucrează și încearcă să facă ceva”. Nervos, viceprimarul Tabără i-a răspuns că „dvs. aveți impresia că vorbiți la grădiniță cu niște copii? Dvs. încercați să faceți o bășcălie de tot ce înseamnă administrația. Domnule Lațcău, dvs. știți foarte bine că acel regulament pe care l-am dezbătut în consiliul local s-a votat așa cum ați vrut dvs., și cu lopată și fără lopată, iar acel regulament n-a semnat niciun contract de reabilitare. Despre ce vorbiți? Dvs. sunteți în deplinătatea facultăților când vorbiți așa ceva?”.
Lucrurile nu s-au oprit aici. „În calitate de consilieri locali, trebuie să faceți amendamente, nu să vă dați cu părerea. Nu suntem babele de la scara blocului care-și dau cu părerea de drobul care se face așa și așa. Se fac amendamente scrise, nu că noi v-am zis și că v-am atras atenția. Aveți amendamente scrise pentru proiectul de acum doi ani? Nu aveți. Ei, veniți acum cu amendamente dacă le aveți, că așa cu păreri, sportul național datul că părerea n-ar trebui practicat aici”, a explicat Rodica Militaru, consilier local USR. Imediat, Simion Moșiu, consilier local PNL, a trecut la jigniri, afirmând că „cred că glumiți sau n-ați fost atentă acum doi ani sau nu mai țineți minte, este scuzabil pentru dvs”.
În acel moment, Ana Munteanu, consilier local USR, a început să urle în timpul ședinței „nu vă este rușine să vorbiți astfel cu o doamnă? Este revoltător. Asta nu e politică, e mahala. Cum să vorbească așa un domn cu o doamnă consilier local?”.
Pesedistul Radu Țoancă a încercat să facă apel la calm, precizând că „niciodată nu a degenerat plenul în ultimii doi ani în răcnete și vă rog să ne respectăm, mai ales că suntem în Săptămâna Mare”.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat în Consiliul Local Timișoara, cu 18 voturi „pentru”.