Bolile genetice pot fi depistate și la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.
Unitatea medicală continuă dezvoltarea Ambulatoriului prin aducerea de noi profesioniști. De curând, Adrian Trifa, medic primar genetică medicală, s-a alăturat Spitalului de Boli Infecțioase de la Pădurea Verde. Trifa are o experiență vastă, lucrând până acum în cadrul Institutului Oncologic Cluj-Napoca.
„Există peste 8.000 de boli genetice diferite care pot afecta orice organ și sistem din corp. Printre ele se numără bolile genetice cu afectare pulmonară, de exemplu PID (pneumonii interstițiale difuze), sau boli genetice neurologice, cum sunt distrofiile musculare sau cardiologice, printre ele tulburările de ritm sau cardiomiopatiile congenitale. Nu în ultimul rând, avem în vedere și diferite neoplazii, mai ales dacă pacientul a fost diagnosticat cu cancer la o vârstă tânără, sub 50 de ani, sau are rude diagnosticate cu o asemenea afecțiune malignă. În urma consultului, în baza anamnezei, a examenului clinic, a investigațiilor clinice și paraclinice, stabilim oportunitatea unui test genetic, interpretarea rezultatului, evaluarea riscului familial și, odată cu confirmarea naturii genetice a afecțiunii pacientului, începe urmărirea medicală a acestuia și a familiei, dacă se impune”, explică medicul Adrian Trifa.
Pacienții beneficiază de consult genetic și sfat genetic gratuite în Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, în baza trimiterii de la medicul de familie sau specialist către specialitatea genetică medicală.