Expoziția „Victor Brauner: Invenții și Magie” s-a bucurat de un succes internațional.
Consiliul Județean Timiș anunță că peste 26.000 de persoane au vizitat retrospectiva dedicată lui Victor Brauner, la Muzeul de Artă din Timișoara. Doar cu ocazia vernisajului, 6.000 de persoane au trecut pragul expoziției, iar 3.000 de iubitori de artă au venit la Muzeul de Artă din Timișoara pentru a admira această expoziție-eveniment, cu ocazia Zilei Mondiale a Muzeelor, care a avut loc în luna mai.
Expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” a beneficiat de un împrumut excepțional de la Centrul Pompidou, Paris, (40 de lucrări), alături de lucrări din colecțiile muzeelor Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseilles și ale altor muzee din România sau din colecții private și din străinătate. Această retrospectivă prezintă astfel întreaga carieră a artistului, din anii 1920 până în anii 1960, și creația sa în diverse spectre artistice (pictură, desen, obiect, sculptură).
„Pe 28 mai am avut finisajul uneia din cele mai spectaculoase retrospective organizate în România, o expoziție-manifest, pentru că a adus în atenția publicului românesc opera lui Victor Brauner, un artist extrem de relevant pentru evoluția suprarealismului global. A fost un efort colectiv, care a implicat Centrul Pompidou, Muzeul Național de Artă din Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez, alături de susținerea generoasă a Consiliului Județean Timiș și a altor parteneri privați. După 3 luni de la debutul acestui mare eveniment, putem spune că au trecut pragul MNArT circa 26.385 persoane, iar expoziția a fost reflectată la superlativ în numeroase publicații din Austria, Franța, Germania, Italia, Statele Unite, Mexic, Marea Britanie, Belgia, Spania, Ungaria, Serbia și, desigur, România”, a declarat Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters.
De asemenea, unul dintre cele mai așteptate evenimente din cadrul programului cultural Timișoara–Capitală Europeană a Culturii 2023 este expoziția „Brâncuși: Surse românești & perspective universale”, curatoriată de Doïna Lemny. Aceasta va reuni lucrări emblematice ale artistului, atât din perioada de tinerețe, cât și din anii de maturitate. Potrivit CJ Timiș, este primul eveniment de o astfel de anvergură, în ultimii 50 de ani, în România.