După aproape două săptămâni de evenimente, The Night-Art Festival a ajuns la final. Inedita inițiativă a luminat cartierul Iosefin cu ajutorul unor instalații artistice inedite, a redeschis porțile fostului Restaurant Flora, un loc simbolic din oraș, a oferit performance-uri atipice și a generat discuții notabile despre cultura vieții de noapte. Așadar, în luna octombrie, prin intermediul acestui festival, Timișoara s-a transformat într-un laborator cultural.
„Am reușit să scoatem din casă oameni care poate nu ar fi ieșit. Am fost în zone în care alte evenimente nici nu au încercat să ajungă. Ne-am asumat, deși suntem de la distanță, niște reactivări de repere culturale pe care timișorenii nu le-au crezut posibile și, cu toate astea, am reușit să le facem. Noi venim, arătăm dramul nostru de inconștiență și curaj, arătăm că nu e greu să visezi și să pui în aplicare idei îndrăznețe, însă mai departe efortul ar trebui să se regăsească în dorința organizatorilor locali de a face și lucruri care nu se înscriu în paleta obișnuinței”, a afirmat Andi Daiszler, inițiatorul Lights On România.
Printre altele, instalații luminoase din toată lumea au fost expuse în cartierul Iosefin. The Night-Art Festival a avut puterea de a deschide spații în care timișorenii nu au mai călcat de ani de zile, precum Cinematograful Arta, un loc odinioară cochet, însă pe care trecerea anilor și nepăsarea l-au transformat într-o ruină.
O componentă îndrăgită de publicul timișorean a fost partea de Night Gigs, unde curioșii și-au achiziționat bilete la spectacole atipice, fără să știe exact ce îi așteaptă la destinație. Participanții au ajuns în bijuterii arhitecturale precum Palatul Ștefania, au fost martori ai unui show de excepție într-o hală industrială și s-au bucurat de un concert într-un apartament elegant din centrul Timișoarei.
De asemenea, Night Theater a adus publicului o altă experiență cu totul neobișnuită: un spectacol care s-a desfășurat, seară de seară, într-un autobuz electric aflat în mișcare.
Totodată, The Night-Art Festival a deschis ușa unui loc care era odinioară punctul preferat de întâlnire pentru timișoreni. Cunoscut mai ales pentru mișcarea flower power, Flora s-a transformat de curând în prima casă a luminii din România. Spațiul a fost gazdă pentru instalații luminoase, concerte emoționante, ateliere interesante și discuții cu însemnătate pentru viitorul orașului. Festivalul a adus în fața publicului și diverse teme de dezbatere.