Construită între 1897 și 1899, sinagoga din Fabric are lacătul pe ușă de aproape o jumătate de secol. Joi, 19 octombrie, ea a fost preluată de la comunitatea evreiască de către Primăria Timișoara. Ar urma să transforme clădirea într-un spațiu multicultural.
„Este o zi în care, din nou, legătura dintre comunitatea evreiască și Timișoara este confirmată și întărită. Preluăm sinagoga din Fabric, una dintre cele mai frumoase din țară și o sinagogă care a dat caracter acestui acartier.
Faptul că o preluăm într-o stare avansată de degradare cu fermul angajament că nu doar că vom opri această degradare ci o vom și reabilita pentru a o reda comunității, este și un semn de recunoaștere față de comunitatea evreiască.
Comunitatea evreiască a construit la propriu și la figurat Timișoara de care ne bucurăm astăzi. Împreună cu multe alte etnii, a avut o contribuție enormă și faptul că acum este rândul nostru ca și oraș să ajutăm să salvăm un patrimoniu comun, nu se putea potrivi mai bine în niște vremuri în care din nou, comunitatea evreiască, în toată lumea, este sub asalt și este atacată.”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Reabilitarea sinagogii din Fabric este un vis de generații a comunității evreiești din întreaga țară. Au mai existat tentative de preluare a monumentului istoric, dar administrațiile anterioare nu au găsit soluțiile potrivite.
„A fost un vis, un vis de generații, a fost un vis al comitetului de conducere ca această sinagogă să revină la frumusețea de odinioară. Nu va fi un loc de rugăciune ci unul dedicat comunității largi a orașului, un loc de întâlnire culturală și suntem bucuroși pentru acest lucru.”, a precizat Luciana Friedmann, președintele Comunității Evreiești din Timișoara.
În cei 40 de ani de la închiderea sinagogii, cele mai mari stricăciuni le-a cauzat ploaia. Ar urma să fie pusă o membrană care să izoleze hidrologic clădirea. Se vor înlocui mai multe grinzi degradate. Scurgerile de pe acoperiș vor fi decolmatate, se vor închiderea golurilor prin care intră apa și păsările. Costurile vor fi acoperite din bugetul local, cele pe care le implică punerea în siguranță a clădirii. Pentru reabilitare ei, urmează să fie identificate resursele financiare.