Acordarea primului ajutor medical, descarcerarea, stingerea incendiilor, căutarea-salvarea sau deblocarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 29.224 de misiuni desfășurate de salvatorii timișeni în anul precedent.
A fost solicitată intervenția echipajelor medicale S.M.U.R.D. în 23.603 misiuni, fiind asistate aproape 25 de mii de persoane.
De asemenea, pompierii din cadrul celor 7 subunități de intervenție au acționat pentru localizarea și stingerea a 543 incendii cu pagube înregistrate la nivelul județului.
Alte 63 misiuni au constat în efectuarea cercetării, măsurătorilor și marcarea zonelor contaminate. În 29 situații s-a acționate de către echipa pirotehnică pentru asanarea/distrugerea muniției rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare.
„Totodată, echipajele de intervenție au fost solicitate să intervină în urma producerii a 969 𝑎𝑐𝑐𝑖𝑑𝑒𝑛𝑡𝑒 𝑟𝑢𝑡𝑖𝑒𝑟𝑒 𝑠̦𝑖 𝑓𝑒𝑟𝑜𝑣𝑖𝑎𝑟𝑒, cazuri în care au fost asistate 1.318 persoane și care s-au soldat cu 6 decese.
În perioada de referință, pompierii au salvat 364 de animale în cele 96 misiuni de salvare a acestora.
Pentru acoperirea în cele mai bune condiții a misiunilor din dinamică, pompierii timișeni au asigurat gestionarea afluxului de persoane refugiate din Ucraina care au intrat pe teritoriul României, prin Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Timiș, prin misiuni în Punctele Operative Avansate: POA Siret, POA Isaccea și POA Sighetu Marmației.
De asemenea, mai multe forțe și mijloace au fost dislocate la nivel național din partea ISU Timiș, în zonele de frontieră.
În domeniul apărării împotriva incendiilor, Inspecția de Prevenire a înregistrat 2.100 cereri privind securitatea la incendiu. Inspectorii de prevenire au desfășurat 1.076 de 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐨𝐚𝐥𝐞, aplicând amenzi contravenționale în cuantum de 3.598.000 lei.
Centrul de Formare și Pregătire în Descarcerare și Asistență Medicală de Urgență a organizat și susținut 𝟏𝟖 𝒄𝒖𝒓𝒔𝒖𝒓𝒊 𝒅𝒆 𝒑𝒓𝒆𝒈𝒂̆𝒕𝒊𝒓𝒆 pentru personalul încadrat, elevi și voluntari, pe linia acordării primului ajutor medical de bază. Totodată, s-au desfășurat serii de pregătire cu personalul aparținând structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
Cei 249 de voluntari au fost integrați în 4.080 de misiuni specifice de la nivelul județului Timiș, realizând un număr total de 𝟏𝟓.𝟕𝟕𝟗 𝐨𝐫𝐞.”, au transmis reprezentanții ISU Timiș.