Peste 5.000 de spectatori au participat la proiecţiile şi evenimentele din cadrul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului „Ceau, Cinema!” de la Timişoara, care a avut loc în perioada 17 – 21 iulie. Festivalul a însemnat aproape 40 de filme, dintre care multe în premieră în România, trei expoziţii, ateliere pentru copii şi tineri şi dezbateri.
Trofeul Ceau, Cinema! “Răzvan Georgescu” pentru cel mai bun film din competiţie a fost câştigat de “Ivo” (Germania, 2024), regizat de Eva Trobisch. Premiul publicului a mers către filmul polonez „O altă viață decât a mea” (“Woman of…” 2023), regizat de Małgorzata Szumowska și Michał Englert.
Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu” are o valoare de 1.000 de euro, iar Premiul Publicului este de 500 de euro.
Alături de gala de deschidere cu producţia franceză “Extrasezon” (2023, r. Stéphane Brizé), filmele bănăţene s-au bucurat de cel mai mare succes. Cele 500 de locuri ale Cinema Timiş au fost ocupate la proiecţiile cu filmele “Clara” (2023), de Sabin Dorohoi, şi “Apă şi talpă” (2024), de Mircea Gherase şi Lucian Mircu, ambele în prezenţa echipelor. Scurtmetrajele bănăţene au umplut de asemenea Cinema Victoria.
Proiecţiile cu filmele din retrospectiva dedicată cinematografiei franceze, de la Grădina de Vară Capitol, au atras de asemenea sute de spectatori fiecare, la fel ca versiunea restaurată a uneia dintre capodoperele lui Andrei Tarkovski, “Sacrificiul” (1986), proiectată la Cinema Timiş. Apreciate au fost şi proiecţiile în aer liber din Piaţa Traian, dar şi proiecţia specială cu “Parazit” (2019, r. Bong Joon-Ho).
La această ediţie a fost celebrată cineasta maghiară Judit Elek (n. 1937), care a primit, la Budapesta, din partea echipei Ceau, Cinema!, trofeul onorific al festivalului şi care a avut parte de un focus de trei filme. Retrospectiva a fost organizată în parteneriat cu Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București.
În afară de proiecţii, spectatorii s-au mai putut bucura de trei expoziţii.
Atelierul Ceau, Cineva! a fost dedicat analizei şi criticii de film şi l-a avut coordonator pe criticul Victor Morozov. Zece tineri din Timişoara şi din alte oraşe au participat la workshop.
Partenerul internaţional din acest an a fost festivalul transfrontalier de film Tribute to a Vision din Nova Gorica, oraş sloven de la graniţa cu Italia, care va deţine în 2025 titlul de Capitală Europeană a Culturii. O echipă de la Tribute to a Vision a fost prezentă la Timişoara.
Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală.