Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara vine cu o serie de sfaturi utile despre reacțiile alergice anafilactice la medicamente în spital.
„Anafilaxia este o reacție alergică severă, care apare brusc și poate pune viața pacientului în pericol. Într-o unitate sanitară, aceasta poate fi declanșată de anumite medicamente utilizate pentru tratament sau diagnostic. Recunoașterea rapidă a simptomelor și intervenția promptă a cadrelor medicale pot salva viața pacientului”, a informat unitatea medicală.
Printre medicamentele care pot provoca reacții anafilactice se numără antibiotice, analgezice, antiinflamatoare și anestezice. De asemenea, substanța de contrast utilizată în timpul investigațiilor imagistice poate provoca o reacție anafilactică. Pacienții care au avut reacții alergice în trecut sau care prezintă anumite afecțiuni preexistente pot avea un risc mai mare de a dezvolta o astfel de reacție.
„Manifestările anafilaxiei apar rapid, la câteva minute de la expunerea la substanța declanșatoare, și pot include dificultăți de respirație, senzație de sufocare, umflarea feței, buzelor, limbii sau gâtului, erupții cutanate, roșeață, mâncărimi. În același timp, poate să aibă loc o scădere bruscă a tensiunii arteriale, amețeli și chiar pierderea conștienței. Putem vorbi și de simptome gastrointestinale, greață, vărsături sau crampe abdominale. În cazul unei reacții anafilactice este necesară o intervenție rapidă. Aceasta presupune: administrarea de adrenalină pentru a stopa progresia reacției alergice, administrarea de antihistaminice și corticosteroizi pentru a reduce inflamația și riscul de recurență, dar și oxigenoterapie și administrarea de fluide intravenoase, asta pentru stabilizarea funcțiilor vitale. În același timp, se impune o monitorizare a pacientului pentru a preveni complicațiile și pentru a asigura o recuperare rapidă și sigură”, a transmis Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
Pentru a reduce riscurile, este important ca pacienții să informeze echipa medicală despre posibile alergii. O evaluare atentă poate preveni apariția unor astfel de reacții.