În primele trei luni ale acestui an, polițiștii locali din cadrul Serviciului Disciplina în Construcții și Afișaj Stradal au efectuat sute de controale, care au culminat cu 215 sancțiuni contravenționale, care au însumat 1.161.000 lei, problemele fiind constatate în toate zonele municipiului.
De menționat că verificările au fost efectuate ca urmare a constatărilor din teren dar și în baza a 699 sesizări de la cetățeni, care au reclamat diverse încălcări ale legislației.
„Spre exemplu, o firmă care executa lucrări pe Str. Plevnei fără a expune la locul acestora panoul de identificare al constructorului a fost sancționată cu 2500 lei conform HCL 320/2022.
O alta, care nu a amenajat corespunzător rampa auto la șantierul de pe Str. Mureș, a fost sancționată cu 1000 lei conform HCL 333/2022. Cu 3000 de lei a fost sancționată o firmă care a montat fără autorizație un panou luminos pe o clădire de pe Calea Circumvalațiunii, încălcând prevederile Legii 50/1991. O alta a efectuat modificări la un imobil de pe Str. C. Brâncoveanu fără a deține aviz de la Direcția Județeană de Cultură și implicit de la Primăria Timișoara, motiv pentru care a fost sancționată cu 10.000 de lei conform Legii 422/2001, cu măsura complementară de desființare imediată a lucrărilor, stabilită de arhitectul șef. Aceeași sancțiune cu aceeași măsură complementară s-a stabilit și în cazul unei firme care a amplasat un mesh publicitar pe o schelă de la o clădire din zona centrală N. Paulescu cu Piața Victoriei.
În ceea ce privește persoanele fizice, nici în cazul acestora nu lipsesc neregulile. Ocuparea domeniului public cu schele, executarea de lucrări fără autorizație de construire de la Primăria Timișoara sau executarea de lucrări fără aviz de la Ministerul Culturii și fără aviz de la Primăria Timișoara sunt cele mai frecvente probleme întâlnite.
De asemenea, în primele trei luni ale anului 2025, polițiștii locali au întocmit un număr de 31 de documentații complete și adrese pentru neconformarea în termen de către persoanele sancționate, a celor dispuse prin procesele verbale de constatare și sancționare a contravenției și un număr de 22 de documentații complete și adrese pentru emiterea dispozițiilor de desființare pe cale administrativă a contrucțiilor executate fără autorizație de construire pe terenuri aparținând domeniului public sau privat ale Statului Român, respectiv Municipiului Timișoara.
Împreună cu reprezentanții Primăriei Timișoara, polițiștii locali din cadrul Serviciului Disciplina în Construcții și Afișaj Stradal au participat, în primele luni ale anului, la punerea în aplicare a unui număr de opt dispoziții de desființare pe cale administrativă a construcțiilor edificate fără autorizație de construire.