Consilierii USR-PLUS care au propus să fie interzisă hrănirea câinilor și pisicilor pe domeniul public în Timișoara s-au răzgândit puțin. Rămân cu propunerea de a fi interzisă hrănirea porumbeilor și vor acum ca primăria să își construiască un adăpost pentru câinii fără stăpân. Votul final e al consiliului local.
La aproape o lună de când au propus un nou „regulament privind deținerea animalelor de companie și accesul persoanelor însoțite de animale de companie în Municipiul Timișoara” și o serie de modificări în HCL 371/2007 privind constatarea și sancționarea contravențiilor în Timișoara, cei doi aleși USR-PLUS spun că sunt aproape gata de variantele finale ale modificărilor care trebuie să intre în Consiliul Local.
Inițial, Rodica Militaru și Răzvan Stana au propus să se interzică hrănirea animalelor și a păsărilor pe domeniul public, cu amenzi cuprinse între 100 și 200 de lei. A fost organizată și o dezbatere publică, de peste trei ore, la care s-a discutat în mare parte despre porumbeii din centrul orașului, dar și despre câinii fără stăpân.
Cei doi aleși USR-PLUS au reanalizat situația și au venit cu modificări la propunerile inițiale. Dar de moment. Astfel, se va amâna interdicția privind hrănirea câinilor și a pisicilor, pentru că Militaru și Stana, dar și Executivul Primăriei, vor ca municipalitatea să aibă propriul adăpost pentru câinii fără stăpân.
„De la început am spus că este o discuție, de aceea a fost și dezbaterea publică. (…) Noi nu am spus că de a doua zi începem cu amenzile. Va fi o campanie de informare, va fi o campanie de sterilizare în care vom implica pe toți cei care sunt dornici și pot să ajute, pornind de la facultatea de medicină veterinară, de la asociațiile locale. (…) Se va amâna interzicerea hrănirii animalelor, pentru a putea face pașii corecți, pe care i-am spus de la bun început: acest adăpost, campanie de sterilizare, campanie de informare”, susține Răzvan Stana.
Alesul USR-PLUS este completat de colega Rodica Militaru, care întărește ideea „de moment”.
„Modificările proiectului de HCL se referă la amânarea interdicției hrănirii animalelor fără stăpân pe domeniul public, dar menținem interdicția hrănirii păsărilor. Amânarea va funcționa până când primăria va avea propriul adăpost, ceea ce sperăm să se întâmple la anul”, a precizat Militaru.
Propunerea finală se va referi așadar doar la porumbei, dar și aici sunt mai multe aspecte, pentru că, spun aleșii, scopul nu este amenda.
„Interdicția probabil va rămâne și va urma o amânare a amendării. Scopul nu este amenda. Interzicem și spunem că va exista o perioadă de grație, în care se va face o campanie de informare, vor fi puse acele plăcuțe, se va discuta cu oamenii”, a declarat Răzvan Stana.
Colega lui din partid și din consiliul local crede că o astfel de campanie s-ar putea întinde până în 1 ianuarie 2022, dar cel mai probabil totul va fi mai clar în proiectul de hotărâre care încă nu a fost publicat pe site-ul primăriei. E posibil să fie gata chiar luna aceasta, „depinde și de disponibilitatea aparatului tehnic”, completează Stana.
Cei doi consilieri au vizitat și un adăpost de animale din Oțelu Roșu, împreună cu doi membri în asociații de protecție a animalelor din Timișoara, despre care li s-a spus că este „unul dintre cele mai frumoase și prietenoase cu animalele”.
„Asta dorim să facem. Am avut deja discuții, împreună cu primarul Timișoarei Dominic Fritz și viceprimarul Ruben Lațcău pentru a avea un nou adăpost și o campanie serioasă, eficientă, gândită pentru viitor, pentru a rezolva o problemă complexă, a animalelor comunitare, dar și pentru a conștientiza populația că avem soluții doar dacă lucrăm împreună. Abandonul foarte mare de la noi, lipsa sterilizării în gospodăriei populației, conform legii, sunt sursa câinilor și a pisicilor ce ajung pe stradă. (…) Vom primi expertiză și de la adăposturile similare cum este cel de la Cluj. Și la final vom construi civilizat și având în minte bunăstarea animalelor”, a scris Răzvan Stana pe Facebook.
Potrivit acestuia, contractul cu Danyflor expiră în 2022 și „se lucrează la documentațiile tehnice, au fost discuții preliminare” pentru adăpostul primăriei.
„Anul viitor, când va expira contractul cu Danyflor, ar trebui să avem un adăpost al primăriei, de asta ne grăbim. Suntem bucuroși să vedem că nu numai noi, dar echipa executivă a primăriei a dorit lucrul acesta”, a mai spus alesul USR-PLUS.
Rodica Militaru speră și ea că adăpostul primăriei va fi gata cât mai repede și susține că se lucrează la o strategie privind sterilizarea animalelor cu stăpân (câini, pisici).
„A demarat identificarea unui teren și a temei de proiectare pentru un adăpost de câini fără stăpân, al primăriei”, completează aceasta.
Deocamdată, tot ce a făcut Primăria Timișoara a fost să pună deoparte 80.000 de lei pentru „SF adăpost populație canină”. Până la construirea propriu-zisă a adăpostului va mai trece ceva timp.
Sursa: Tion.ro