Primăria Timișoara a anunțat că a publicat un nou regulament pentru comercianții stradali, care ar uma să „pregătească orașul pentru a fi demn de titlul de capitală ca aspect vizual”, susține primarul Dominic Fritz.
Următoarele tipuri de structuri vor fi reglementate:
1) Tonete, pupitre acoperite sau închise (cărți, presă și flori)
2) Mobilier urban amplasat în fața unității de profil (flori, legume, fructe, ziare și reviste, cărți, vitrine frigorifice pentru înghețată și aparate de înghețată)
3) Vehicule special amenajate și rulote mobile destinate desfășurării de activități comerciale
4) Comercializarea în aparate automate/dozatoare (lapte, apă, ouă, sucuri, produse alimentare și nealimentare – în perimetrele piețelor agroalimentare și pe terenuri proprietate personală aparținând persoanelor fizice și juridice)
5) Comerț stradal desfășurat cu ocazia unor sărbători sau evenimente organizate în Municipiul Timișoara
6) Chioșcuri
Astfel, pentru chișcurile de ziare, de exemplu, acestea vor putea avea o suprafață maximă de 15 mp și vor necesita obținerea unei autorizații de construire într-un termen maxim de 6 luni de la câștigarea amplasamentului la licitație. Tonetele și pupitrele vor putea avea o suprafață maximă de 12 mp și vor necesita obținerea avizului pentru locație într-un termen maxim de 3 luni de la câștigarea amplasamentului la licitație, autorizația de construire nefiind necesară pentru tonete și pupitre care nu au fundație și se racordează doar la electricitate. Dacă termenele nu sunt respectate, amplasamentele vor fi scoase din nou la licitație publică.
Primăria Municipiului Timișoara dorește să realizeze de asemenea pentru tonete, pupitre și chioșcuri avizul unic de racordare și să obțină certificatul funciar la zi. Pentru chioșcuri va fi inclus și certificatul de urbanism.
Proiectul de hotărâre poate fi consultat: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=1FA75C67DF8F813CC2258830002CEE33