Primăria Timișoara avansează în proiectul de realizare a Spitalului Municipal, care va fi construit în parteneriat cu Banca Mondială.
Mai precis, colaborarea cu IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, pentru ridicarea clădirii intră în etapa decisivă. Primarul Dominic Fritz a propus Consiliului Local Timișoara încheierea unui acord prin care IFC va furniza asistență municipalității în structurarea și implementarea unui parteneriat public-privat. Specialiștii IFC, organism internațional la care este membru și statul român, vor susține primăria pentru a atrage un operator calificat din sectorul privat să proiecteze, să finanțeze, să construiască și să întrețină noul spital din Timișoara.
„E o soluție la care lucrăm deja de doi ani pentru a ridica de la zero un nou spital municipal. Să nu mai facem coadă la Viena sau în Ungaria la clinicile de acolo și să oprim hemoragia doctorilor către alte țări. Sunt încrezător că putem să devenim magnet pentru buni specialiști cărora le oferim condiții și echipamente medicale de ultimă generație pentru tratamentul timișorenilor. Parteneriatul cu Banca Mondială ne oferă această oportunitate uriașă de a parcurge întregul drum de la documentații până la construcție și dotarea spitalului. Practic, de la primul studiu până la cheia spitalului”, a declarat primarul Dominic Fritz.
În prezent, Spitalul Municipal Timișoara are secțiile împrăștiate în 14 locații diferite, în oraș. Pacienții sunt, astfel, nevoiți să se deplaseze între secții pentru a beneficia de tratament și îngrijire.
Noul spital va avea între 300 și 400 de paturi, într-o unitate modernă și funcțională. În cadrul viitorului parteneriat public-privat, Primăria Timișoara va pune la dispoziție terenul pentru ridicarea spitalului, în zona de nord a orașului, lângă Aerodromul Utilitar. Proiectul este cel de dezvoltare a unei locații greenfield pentru construirea unui complex modern și funcțional spitalicesc și educațional.
„IFC este unul din jucătorii importanți din domeniul investițiilor în sănătate. În ultimii 20 de ani, au investit peste 6 miliarde de dolari în proiecte de sănătate și cercetare, în întreaga lume. Din previziunile inițiale ale IFC este vorba despre o investiție de circa 120 milioane de euro. Ca o comparație, viitorul Institutul Regional de Oncologie din Timișoara pe care îl realizează Guvernul în clădirea abandonată de pe Calea Torontalului va costa 1,15 miliarde de lei (circa 230 milioane euro)”, a informat Primăria Timișoara.