Care sunt job-urile de viitor? Probabil cel mai frecvent răspuns al tinerilor, dar și al părinților, este posturile din domeniul, IT și din domeniul digital și mediul online și automotive. Timișoara, unde administrația locală, giganții din afaceri și mediul academic colaborează strâns, reușește să fie o imensă putere economică: Timișoara și județul Timiș ocupă a doua poziție în topul Celor mai bune zone pentru afaceri, în 2023.
Nu sunt încă drone care să ne livreze imediat cumpărăturile, nici echipamente AI care să-i monitorizeze pe bătrânii care locuiesc singuri, dar Timișoara face pași spre un oraș super inteligent, care asigură job-urile viitorului, printr-o îmbinare între administrație, mediu de afaceri și mediu economic. Despre inovare și viitor s-a discutat și la Forbes Best Cities for Business – Timișoara 2023.
Primarul Dominic Fritz a subliniat că diversitatea Timișoarei naște inovare, fără de care companiile nu pot supraviețui.
„Anul acesta suntem capitală a culturii, iar acest lucru este o șansă istorică pentru Timișoara, dar și pentru toată țara. Cred că faptul că celebrăm cultura la Timișoara este profund relevant pentru mediul de business din Timișoara. De ce? În primul rând, România încă se luptă cu o problemă la nivel de percepție, ca locație de business, ca destinație de turism. Imaginea României în Europa și lume este mult mai proastă decât realitatea. Foarte multă lume care ajunge aici este șocată de cât de departe sunt preconcepțiile de realitatea de la Timișoara. Foarte mulți oameni de afaceri îmi povestesc cum au venit să investească în Timișoara și cum această relație s-a dezvoltat dintr-o relație de ierarhie într-una mult mai echilibrată, în care multe inovații din cadrul companiilor sunt create în Timișoara. Este o șansă de a comunica lumii despre diversitatea noastră. Diversitatea naște inovare. Niciuna dintre aceste companii nu poate supraviețui fără inovație. Investim masiv în digitalizarea administrației, în transportul în comun, în educație, investim sume record în educație și sănătate”, a declarat, în cadrul Forbes Best Cities for Business – Timișoara 2023, primarul Dominic Friz.
La rândul său, rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, a subliniat faptul că Timișoara reușește să-i păstreze pe cei care își finalizează studiile aici.
„Există o cerere mare de oameni în zona tehnică, este o nevoie foarte mare de oameni. Un lucru bun este că oamenii rămân aici după ce termină studiile, rămân în această regiune. Asta ar fi o primă schimbare în ultimii cinci – șase ani, fie că e vorba de IT, fie că e vorba de inginerie. A doua schimbare este în zona energiei, costurile mari au forțat companiile să facă investiții. Eu cred în inteligență artificială și într-o formă de transformare a rasei umane cu îmbunătățiri din zona inteligenței artificiale. Sunt lucruri interesante, aparent așa dintr-o dată ne-a lovit Chat GPT, însă sunt lucruri care se știau oarecum dinainte. Zona universitară va fi impactată foarte puternic, se va dezvolta, în special zona tehnică”, a afirmat rectorul UPT, Florin Drăgan.
Despre digitalizare au vorbit și managerii celor mai mari companii din Timișoara: „Lucrurile au o tendință de digitalizare, avem o forță de muncă în România cu o valoare foarte mare, iar în România nu se mai poate trăi cu forță de muncă ieftină. Pe de o parte, forța de muncă trebuie să aibă valoare adăugată. Productivitatea trebuie să fie mult mai mare, înseamnă că oamenii trebuie să fie foarte bine educați, avem nevoie de oameni calificați pe nivel universitar, dar și subuniversitar, de exemplu școli profesionale”, a declarat Dr. Christin von Albrichsfeld, managerul Continental Automotive, iar directorul HELLA Technical Center Timișoara, Ciprian Tarnu, a punctat: „Mi se pare că suntem într-un punct important pentru că ChatGPT este prima inteligență artificială folosit la scară largă. Trebuie să ne pregătim din punct de vedere legislativ și să folosim avantajele inteligenței artificiale. Va evolua foarte repede, dar noi ne-am adaptat de-a lungul timpului”.
Și managerii altor giganți din Timișoara – Flex, Nokia, Atos și ARGOO – au vorbit despre business, inteligență artificială și cariere atractive pentru viitoarea generație.