După ce a luat pe sus câteva tonete amplasate ilegal pe domeniul public al Timișoarei, primăria anunță că pregătește licitația pentru 42 de chioșcuri și tonete cu design modern.
Mai precis, este vorba despre prima licitație publică deschisă cu strigare din ultimii zece ani pentru instalarea de chioșcuri și tonete pe domeniul public al Timișoarei. Chioșcurile și tonele vor fi folosite pentru comercializarea de ziare, reviste, produse alimentare, produse culturale, artizanale și care promovează Timișoara.
„Le înlocuim pe cele vechi și depășite cu un model nou, estetic, potrivit pentru Timișoara, care a fost elaborat de specialiștii municipalității. Calitatea spațiului public, detaliile estetice, modul în care se face comerț stradal sunt definitorii pentru un oraș modern. Scoatem la licitație 42 de amplasamente, nu doar în zona centrală, ci și în cartiere, pentru a asigura accesul timișorenilor la aceste produse și pentru a asigura un aspect unitar, în tot orașul al acestui tip de comerț stradal”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Primăria Timișoara va scoate la licitație cu strigare șapte spații pentru chioșcuri, unde se vor putea vinde produse alimentare ambalate și nealimentare de mici dimensiuni, cărți, reviste, ziare, produse promoționale inclusiv de artizanat, produse tradiționale de mici dimensiuni, produse culturale (hartă, magneți suveniruri specifice activității de turism care ilustrează clădiri, parcuri din Timișoara și România, articole create de artiști plastici, de mici dimensiuni și alte produse similare). Chioșcurile vor avea o suprafață standard de 12 mp și vor necesita obținerea unei autorizații de construire într-un termen de maxim șase luni de la câștigarea amplasamentului la licitație.
Alte 35 de spații vor fi scoase la licitație și sunt destinate tonetelor. Pe aceste amplasamente se vor putea vinde produse de presă, tipărituri, cărți, reviste și ziare. Tonetele vor avea o suprafață standard de 6 mp și vor necesita obținerea avizului pentru locație într-un termen maxim de trei luni de la câștigarea amplasamentului la licitație, autorizația de construire nefiind necesară pentru tonete și pupitre care nu au fundație și se racordează doar la electricitate.
Dacă termenele nu sunt respectate, amplasamentele vor fi scoase din nou la licitație publică. Tonetele și chioșcurile vor fi licitate pentru o perioadă de închiriere de cinci ani.
„Proiectul de hotărâre va fi supus la vot în ședința de plen a Consiliului Local. Licitația va fi lansată după aprobarea acestuia. După finalizarea licitației, chioșcurile existente vor fi ridicate de cei care le operează în momentul de față sau, în cazul în care aceștia nu se conformează, de către administrația locală, costurile urmând a le fi imputate. Se vor putea înscrie la licitaţie persoane juridice sau fizice autorizate, asociaţiile familiale sau întreprinderile individuale, care desfăşoară activităţi economice în mod independent. Prețul de pornire propus este de 2-3 lei/mp/zi, în funcție de zona vizată”, a informat Primăria Timișoara.
Amplasamentele propuse pentru chioșcuri sunt: Piața Mărăști; Piața Libertății; Piața Consiliul Europei; Bd. Revoluției 1989; Bd. Regele Ferdinand I (Catedrală – stație STPT); Punctele Cardinale; Calea Șagului/Rebreanu.
Amplasamentele propuse pentru tonete sunt: Piața Libertății; Piața Consiliul Europei; Bulevardul Revoluției 1989; Bulevardul Regele Ferdinand I (Catedrala – stația STPT); Punctele Cardinale; Calea Șagului/Rebreanu; Strada Ion Ionescu de la Brad/ Calea Sever Bocu; Calea Sever Bocu/str. Sf. Apostoli Petru și Pavel (Calea Lipovei); Calea Aradului/str. Liege (Piața Verde); Calea Torontalului (capătul liniei de tramvai 4); Piața Mehala str. Cloșca/ str. Grigore Alexandru / str. Locotenent Ovidiu Badea; Str. Gheorghe Lazăr/ Bulevardul Cetății; Str. Cloșca (Piața Avram Iancu); Calea Bogdăneștilor/ Bulevardul Cetății (Balta Verde); Str. Coriolan Brediceanu – str. Bogdăneștilor /Calea Circumvalațiunii; Str. Coriolan Brediceanu – Piața 700; Spitalul Militar, str. Gh. Dima; Piața Regina Maria; Piața Badea Cârțan; Calea Dorobanților / str. Simion Bărnuțiu; Str. A. Șaguna/ str. Tigrului/ str. Titu Maiorescu/ str. I. Mihalache/ str. Baba Dochia; Aleea FC Ripensia/ str. 1 Decembrie 1918 (Sala Olimpia – CRAFT); Piața Gh. Domășneanu / Calea Buziașului – AEM; Calea Buziașului – AEM; Aleea Cristalului / Bv. Sudului (Parcul Sudului); Calea Martirilor/ Str. Martir Ioan Stanciu (Piața Giroc); Str. Drubeta/ str. Mareșal Alexandru Averescu; Piața N. Bălcescu; Piața N. Bălcescu – str. Ciprian Porumbescu nr. 2; Piața Alexandru Mocioni; Piața Iosefin; Bd. Republicii/ Bd. General I. Dragalina (Gara de Nord); Bd. Dâmbovița / str. Ion Barac (depou Tramvaie); Bd. Dâmbovița/ str. Ana Ipătescu Piața Aurora și Piața Veteranilor.