Consiliul Județean Timiș a găzduit, joi, o întâlnire la care au participat președintele TransGaz și reprezentanți ai companiilor OMV Petrom, Premier Energy și E-On, Secretarul general adjunct al Guvernului, domnul Bogdan Ghelbere, dar și primarul comunei Moravița, Răzvan Brăzdău. În urma discuțiilor, s-a decis ca Transgaz să realizeze o nouă conductă care să transporte gaz pe un traseu nou, iar cei de la OMV Petrom, care furnizau gaz extras din zona Foeni, nu vor închide alimentarea cu combustibil cel puțin un an de acum înainte.
„Cei de la Transgaz vor realiza o conductă nouă, de la Moșnița la Moravița. Aceasta ne va asigura și conectarea la rețeaua de gaz pentru localitățile de pe traseu”, a declarat Bogdan Ghelbere.
”În urma discuțiilor am fost asigurați că nu se va întrerupe alimentarea cu gaze naturale în luna iulie, așa cum a fost scris în presă și cu siguranță de acum înainte nu vor mai fi întreruperi. Vreau să-i mulțumesc lui Bogdan Ghelbere pentru că ne-a ajutat să rezolvăm această problemă spinoasă care a apărut în urmă cu aproape doi ani”, a declarat Răzvan Brăzdău, primarul comunei Moravița.
Noua conductă va avea însă un traseu diferit de cel al vechii conducte a OMV, care alimentează acum zona cu gaz. Conducta Transgaz va duce gaz la Deta, dar localitățile din zona Banloc ar rămâne dependente de țeava- sită a OMV.
”Pentru această situație s-au găsit două soluții. Fie OMV să o repare și să o licențieze și să o preia Transgaz. Săptămâna trecută, la discuțiile purtate de cei de la OMV cu premierul Cîțu, ei au luat decizia de a nu opri gazul cel puțin un an. Cea de a doua soluție este construcția unei conducte noi de la Foeni, în locul celei existente. Calculele economice vor decide. S-a găsit o soluție, care se va implementa în doi – trei ani, se va realiza investiția (n.r. de către Transgaz) și se va rezolva problema definitiv”, a mai spus secretarul de stat.
Cert este că, până la anul, problema alimentării gospodăriilor și instituțiilor din acea zonă a fost eliminată.