O nouă acțiune de dezinsecție va avea loc la Timișoara, săptămâna viitoare. Se vor stropi de la sol pentru combatere țânțarilor adulți, dar și cu avionul, care va zbura deasupra orașului. Crescătorii de albine sunt rugați să ia toate măsurile necesare pentru a proteja insectele. Toți oamenii trebuie să facă dezinsecție și deratizare în gospodăriile proprii.
Primăria Timișoara și firma Coral Impex din Ploiești au programat o nouă acțiune de dezinsecție în perioada 5-16 iulie. Se intervine la sol, în intervalul 22.30-5 și aerian, în intervalul 5.30-9 și 18-21.
- Cymina Plus, având substanţă activă Cipermetrin, pentru combaterea ţânţarilor adulţi, pentru activitatea de dezinsecție aeriană și pentru activitatea de dezisecție terestră;
- Vectobac WG având substanţă activă Bacillus thrugiensis subsp. israelensis, pentru combaterea larvelor, pentru activitatea de larvicidare.
Substanțele utilizate sunt avizate de Ministerul Sănătății.
„Substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor), sunt avizate de Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii”, transmit reprezentanții Primăriei Timișoara.
Crescătorii de albine sunt rugați să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor, respectiv scoaterea stupilor de albine în afara ariei de stropire. Cetățenii sunt rugați să evite să treacă sau să stea în zona de acțiune a utilajelor în timp ce se pulverizează soluțiile, pentru a evita eventualele incidente neplăcute.
„Pentru ca tratamentele să aibă o eficienţă ridicată, facem un apel la toţi cetăţenii municipiului să ia măsuri urgente de efectuarea curăţeniei în gospodăriile proprii şi lucrări de combatere a muştelor, ţânţarilor şi a altor insecte producătoare de disconfort”, mai spun cei de la PMT.
Conform HCL 371/2007, timișorenii care nu iau aceleași măsuri riscă amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei. În cazul în care condițiile meteorologice vor împiedica desfășurarea acțiunii, perioada de efectuare a activității de dezinsecție va fi prelungită.
Sursa: Tion.ro