Primarul Dominic Fritz a semnat contractul de finanțare în valoare de 8 milioane de euro pentru reconstruirea Podului Iuliu Maniu (Muncii), de lângă fosta Fabrică de Țigări.
Licitația pentru contractarea lucrărilor de execuție se află în etapa de evaluare, iar, odată cu semnarea
contractului, Primăria Municipiului Timișoara va demara investiția.
„Podul de la fosta fabrică de țigări este în cea mai avansată etapă dintre cele patru poduri la care lucrăm în prezent și va fi primul unde vom deschide șantierul. Știu că viitorul șantier va genera disconfort, dar această modernizare este absolut necesară pentru siguranța celor care traversează podul, fie că sunt pietoni sau șoferi. Faptul că am reușit să asigurăm finanțarea din fonduri europene ne oferă stabilitate și încrederea că lucrările vor avansa conform planificării”,
a spus primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Contractul de finanțare a fost semnat cu ADR Vest în cadrul Programului Regional Vest (PRV) 2021-2027, Intervenția Regională 4.1 – Mobilitate urbană sustenabilă. Investiția are o valoare totală de peste 49 milioane lei, din care 38 milioane reprezintă finanțare europeană, iar aproape 12 milioane lei provin din bugetul local.
Podul Iuliu Maniu, construit în 1978, va fi demolat și reconstruit. Noul pod va avea două benzi pe sens, trotuare și piste pentru biciclete, pentru o circulație mai sigură și mai fluentă. În prezent, structura de rezistență a podului nu este corespunzătoare, iar rampele, scările de acces și suprastructura sunt degradate. Rampele de urcare și picioarele podului vor fi păstrate, consolidate și retușate.
Investiția Municipiului Timișoara include, de asemenea, refacerea scărilor de acces, întărirea malurilor pentru a preveni erodarea, instalarea unui sistem modern de iluminat tip LED, montarea parapetelor de protecție și a unor elemente speciale antiseismice.
La licitația municipalității s-au înscris cinci ofertanți, iar termenul estimat pentru realizarea lucrărilor de execuție este de 14 luni.
Odată cu modernizarea podului, vor fi reluate și cursele cu troleibuzul pe traseul dintre Calea Șagului și Strada Gării, contribuind la reducerea poluării și creșterea calității transportului public. Investiția este complementară altui proiect major al Municipiului Timișoara, finanțat prin Programul Regional Vest, ce prevede achiziția de troleibuze nepoluante.