Colterm are obligația ca până la data de 30 aprilie să cumpere certificatele de poluare aferente anului trecut, în valoare de aproximativ 100 milioane lei.
În caz contrar, compania de termoficare a Timișoarei va primi o nouă amendă uriașă. Joi a fost convocată o ședință extraordinară a Consiliului Local Timișoara, în care s-a discutat despre cum pot fi achiziționate aceste certificate. Însă primarul Dominic Fritz a explicat din start că instituția nu are bani în cont pentru cumpărarea lor.
Discuțiile au durat aproape două ore, iar consilierii locali și-au aruncat cuvinte grele, s-au acuzat de ipocrizie, lașitate și chiar s-a vorbit despre Moș Crăciun și faptul că Guvernul ar avea o imprimantă de bani în pivniță.
„Există o doză de ipocrizie greu de suportat aici. Acest CLT a refuzat timp de zece ani să plătească o subvenție și să stabilească un drept care să reflecte cu adevărat costurile Coltermului. Ăsta e motivul de ce Colterm a intrat în insolvență, ăsta e motivul de ce suntem aici și singurul motiv de ce în această iarnă nu am avut această situație a fost pentru că o majoritate de aici, împotriva voturilor unei minorități de lașitate, a votat să dubleze prețul atât pentru populație, cât și subvenția. (…) Puteți să votați ca Primăria Timișoara să vireze mâine 100 milioane lei pentru Colterm, dar normal că nu sunt 100 milioane lei în cont. Puteți vota ca mâine să vină Moș Crăciun, poate e și legal, dar n-o să vină mâine Moș Crăciun. Deci faptul că scrieți pe o foaie soluție și veniți în CLT și spuneți avem o soluție, nu înseamnă că aveți o soluție, pentru că acești bani nu există. Doar prin votul dvs., nu pică aceste sume din cer. (…) Noi nu suntem bancă. Este o diferență foarte mare între noi și Guvern, pentru că Guvernul are o imprimantă de bani în pivniță. Dar revenim, insist că această responsabilitate este în primul și în primul rând a Colterm. Colterm este administrată și de un administrator judiciar, care primește 20.000 euro pe lună. Pentru 20.000 euro să scrie pe o foaie asta e soluție, dați-ne 100 milioane și punem consilierii locali să introducă un HCL, asta pentru 20.000 euro? Păi să mă înscriu și eu la jobul ăsta. Dacă vreți să ajutați, dacă sunteți interesați de soluții, în primul rând să lăsăm ipocrizia. Să nu folosim soluții care știm că nu sunt soluții cu adevărat”, a declarat Dominic Fritz.
Însă edilul-șef a fost pus la punct de consilierul local Andrei Meșter, exclus din USR în primăvara anului trecut.
„Noi avem cumva fețe de proști aici? Eu mă simt jignit din mai multe puncte de vedere. De tonul cu care ne-ați făcut filosofia asta cum că toți suntem proști, că nu știm despre ce este vorba cu Coltermul, aluziile la Moș Crăciun. Vreau să vă atrag atenția că prima discuție pe care am avut-o după ce am preluat mandatul de consilier, în cercul USRPLUS, alături de dvs., a fost ce facem cu Coltermul. La momentul respectiv, informațiile erau mai puține pentru noi și nu am înțeles exact ce este acolo. Dar era destul de clar, paguba era destul de mare, 300 și ceva de milioane lei și soluția era clară de atunci: insolvența și dublarea prețului pe care populația îl plătește. Și răspunsul dvs. a fost: să-mi încep eu mandatul cu o insolvență? Și acum aveți tupeul să veniți și să dați exemplu cât de curajoși au fost cei de la Oradea că în 2013 au luat deciziile pe care le-au luat? Și noi le puteam lua în noiembrie 2020, și noi eram destul de curajoși la momentul respectiv”, a spus Andrei Meșter.