Proprietarii de terase sunt foc și pară de supărați pe cei din conducerea Primăriei Timișoara. Asta după ce au aflat că a fost pregătit un nou regulament pentru avizarea teraselor, care vine cu o serie de modificări.
Principalele schimbări sunt amplasarea teraselor direct pe trotuar și eliminarea oricărui fel de platformă pentru ele, eliminarea oricărei delimitări fizice a terasei de domeniul public, precum jardinierele, reguli clare pentru materialul mobilierului urban, culorile și reclamele de pe umbrele, și extinderea zonelor cu reglementări specifice.
Iată că patronii de terase din Timișoara nu sunt deloc de acord cu noile prevederi, astfel că au redactat o scrisoare deschisă în care-și exprimă ofurile.
„Proiectul propus este încărcat de rigiditate, este lipsit de viziune, total nepotrivit pentru un oraș care se dorește turistic sau chiar mai mult decât atât, Capitala Culturii. (…) Susțin întru totul necesitatea unui nou regulament și adoptarea unor reguli actualizate de funcționare și amenajare a teraselor, dar proiectul de hotărâre propus nu asigură un mediu favorabil înființării sau dezvoltării afacerilor, nu prezintă gesturi pentru comunitate, nu duce la creșterea calității vieții timișorenilor, nu ajută la dezvoltarea brandului local”, se arată în scrisoarea semnată de Asociația Uniunea Gazdelor Bănățene.
Mai mult, patronii de terase din Timișoara spun că sunt și unele reguli lipsite de viziune asupra funcționalității spațiului în noul regulament, precum amplasarea meselor la limita umbrelelor, în zona de scurgere a apei pluviale.
„Printr-un regulament trebuie stabilite practicile unitare în ceea ce privește ținuta decentă a personalului de servire, programul de curățenie generală prin care să se stabilească zilele din luna în care se spală străzile pe care sunt dispuse terasele, intervalele orare pentru aprovizionare, promovarea brandului local și multe altele asemenea. Într-o altă ordine de idei, procedura de autorizare a rămas la fel de rudimentară. Ne dorim un consilier care să prezinte un material informativ și care, în situații specifice, să poată îndruma solicitantul, nu să depunem în continuare dosarul cu șină la ”muzeul ghișeelor” de la Camera 12 și să așteptăm să se respingă sau să se aprobe cererea”, se mai precizează în scrisoarea deschisă.
În final, Asociația Uniunea Gazdelor Bănățene solicită organizarea unor dezbateri publice „reale” pe marginea noului regulament de avizare a teraselor din Timișoara.